Auto

Salonul Auto de la Geneva începe mâine. Vedeţi aici care sunt cele mai importante lansări

Salonul Auto de la Geneva începe mâine. Vedeţi aici care sunt cele mai importante lansări

Vedeţi aici care sunt cele mai importante lansări

Autor: Bogdan Alecu

27.02.2011, 17:13 63

Peste 700.000 de vizitatori, 10.000 de jurnalişti, 40 depremiere auto prezentate în cele şapte hale ale complexuluiexpoziţional Palexpo, aceasta este cea de-a 81 ediţie a SalonuluiAuto de la Geneva, cel de-al doilea cel mai important eveniment alindustriei auto europene din acest an, după Salonul de la Frankfurtdin toamnă.

Constructorii auto văd Salonul Auto de la Geneva ca pe unteritoriu neutru, în condiţiile în care spre exemplu cel de laParis este dominat de constructorii francezi, cel de la Frankfurtde cei germani, iar la Detroit accentul cade pe brandurileamericane.

Aston Martin

Noul coupe de lux Virage echipat cu un motor V12 şi o transmisieautomată Touchtronic 2 va fi principala atracţie a standuluiconstructorului britanic, alături de noul V8 Vantage S. Noul V8 vafi disponibil atât în versiune cabrio cât şi coupe şi estecaracterizat de o serie de noi tehnologii care îmbunătăţesc atâtsiguranţa cât şi plăcerea la condus.

Audi

Audiva prezenta în cadrul Salonului noul A3 Sedan, cea de-a patraversiune a modelului compact, care va utiliza o platformă derivatădin cea a lui VW Jetta şi Skoda Octavia şi care va integra elementedin platforma viitorului Golf 7. Lansarea lui A3 sedan vine încontextul în care Audi a demarat o campanie de extindere pe toatenişele pieţei, cu modelele A5, A7 dar şi A1 în clasa mică, iar celmai probabil în toamnă la Frankfurt va urma lansarea lui Q3, celmai mic SUV al mărcii, care va concura cu BMW X1. Pentru moment ceide la Audi au prezentat primele schţe oficiale ale modelului, iarla Geneva va fi prezentat un concept, care anunţă viitorul model.Viitorul A3 Sedan va avea o lungime de 4,44 metri, cu 15 cm maimult decât un A3 Sportback, dar cu 26 cm mai puţin în comparaţie cuactualul A4.

Cea de-a doua prezenţă din standul Audi este noul RS3, cel maiputernic model compact, echipat cu un motor de 2,5 litri cu cincicilindri, care dezvoltă 340 CP.

Ferrari

Ferrariva prezenta în cadrul Salonului Auto de la Geneva noul FerrariFour, primul model cu tracţiune integrală construit vreodată subemblema mărcii italiene. Totodată, Ferrari FF este şi primul"shooting break" ( model break cu două uşi) lansat în producţia deserie. Singurul alt model break Ferrari a fost 456 Estate proiectatîn anii 90, face parte din colecţia Sultanului din Brunei.

Ferrari FF, care înlocuieşte modelul 612 Scaglietti, dispune deun motor de 6,3 litri V12 ce dezvoltă 660 CP şi este capabil săaccelereze de la 0 la 100 km/h în 3,7 secunde.

În plus, de această dată portbagajul noului Ferrari porneşte dela 450 de litri, volum demn de o maşină de familie şi care se poateextinde la 800 de litri.

Pe piaţa locală primul Ferrari FF va fi livrat în luna iunie aacestui an, în total în 2011 urmând a fi livrate patru astfel deautomobile. Preţul acestuia va porni de la aproximativ 210.000 deeuro.

Fiat Freemont

Constructorulitalian prezintă la Geneva primul model care face parte din nouaalianţă Fiat-Chrysler. Freemont este versiunea "Fiat" a lui DodgeJourney. Spre deosebire de modelul american spoilerul faţă a fostredesenat, iar emblema Dodge a fost înlocuită cu cea a Fiat. Noulmonovolum va fi disponibil cu un motor diesel Multijet de 2,0litri, în două versiuni de putere, de 140 şi 170 CP, de origineFiat, în timp ce motorizarea pe benzină va fi reprezentată de unmotor de origine americană - V6 de 3,0 litri şi 276 CP.

Alături de Freemont în standul Fiat vor mai fi prezente două noiconcepte, despre care se vor şti mai multe detalii după conferinţade presă de marţi.

Ford

Fordva prezenta în cadrul Salonului Auto de la Geneva conceptulautomobilului de clasă mică, cunoscut sub numele de B-Max.Producţia viitorului B-Max va demara la Ford Craiova la fineleacestui an, cu modele de pre-serie, destinate exclusiv testelor,urmând ca în primul trimestru al anului viitor să demarezeproducţia în regim normal. Alături de conceptul viitorului B-Max,Ford va prezenta noul Fiesta Sport, echipat cu un motor de 1,6litri şi 134 CP, capabil să accelereze de la 0 la 100 km/h în 8,7secunde şi să atingă o viteză maximă de 195 km/h. Versiunea "Metal"a lui Ford Ka este cea de-a treia noutate a standului Ford de laGeneva.

Koenigsegg

AgeraR este cel mai nou competitor al lui Bugatti Veyron Super Sport înceea ce priveşte titlul de cea mai puternică şi cea mai rapidămaşină de pe planetă. Noul Koenigsegg dispune de un motor V8bi-turbo de 5,0 litri care produce peste 1.100 CP şi este capabilsă accelereze de la 0 la 100 km/h în mai puţin de 3 secunde, întimp ce preţul va fi de peste 700.000 de euro.

MINI

Vaprezenta noul concept Rocketman, care prefigurează un model alconstructorului britanic de dimensiuni mai mici decât actuala gamăşi care ar fi un concurent pentru Toyota iQ sau smart fortwo.

Lungimea noului model este de 3,42 m, cu 30 cm mai puţin decâtîn cazul lui MINI One, în timp ce lăţimea este de 1,9 metri, iarînălţimea ajunge la 1,4 metri. Având în vedere dimensiunile reduse,inginerii oferă soluţia cu trei plus unu locuri, soluţie care oregăsim şi la Toyota iQ. În ceea ce priveşte sistemul de propulţie,cei de la MINI nu au oferit încă niciun detaliu, menţionând doar căîmbină performanţele cu un consum mediu de cel mult 3 litri/100km.

Kia

KiaMotors va prezenta în cadrul Salonului noul Rio, modelul de clasămică al constructorului coreean, care va concura atât cu modeleprecum VW Polo sau Ford Fiesta, cât şi cu versiunile de top aleDaciei Sandero pe pieţele vest-europene.

Gama motorizărilor noului model va fi alcătuită dintr-un dieselde 1,1 litri şi 70 CP, care va avea emisii de 85 g/km şi unpropulsor pe benzină supraalimentat de 1,2 litri GDI (GasolineDirect Injection) de 87 CP.

Versiunea de top va dispune de un motor pe benzină de 1,4 litrişi 109 CP.

Faţă de actualul Rio, noul model prezintă un ampatament mărit cu70 mm (la 2.570 mm) şi dispune de un spaţiu mai mare şi confort maibun pentru pasageri, dar şi un portbagaj mărit la 292 l (hatchback)şi la 390 l (sedan). Schimbările dimensiunilor exterioare includ:Ă55 mm (lungime totală), -15 mm (înălţime) şi +25 mm (lăţime).

Cel mai probabil pe piaţa locală noul Rio va veni în a douajumătate a anului, cu un preţ de pornire de aproximativ 10.000 deeuro.

Hyundai

HyundaiEuropa va prezenta noul i40, modelul de clasă medie alconstructorului sud-coreean, care pentru început va ficomercializat doar în versiunea break. Acest tip de caroserie esteperferat de peste 80% dintre clienţii vest-europeni atunci cândvine vorba de un model de clasă medie, fapt ce explică strategiacoreenilor. În plus, Kia, cea de-a doua marcă a grupului coreean,deja a prezentat primele imagini cu viitorul Optima, modelul declasă medie al mărcii, prezentat momentan doar sub forma unuisedan.

În gama Hyundai noul i40 va înlocui actuala Sonata, după ceanterior coreenii au lansat i10, i20, i30, ix20, ix35 şi ix55 caparte a strategiei de reînnoire a gamei. Momentan singuramotorizare anunţată pentru i40 este dieselul de 1,7 litri, care vaemite numai 113 g CO2 per kilometru, datele exacte urmând a ficomunicate la Geneva.

Peugeot

Încadrul Salonului Auto de la Geneva Peugeot va prezenta noul 308facelift, versiunea restilizată a modelului de segment compact şiunul dintre cele mai bine vândute maşini din portofoliul său.Lansarea la Geneva vine la mai puţin de şase luni de când Citroen,cel de-al doilea brand al grupului PSA - Peugeot Citroen, a lansatnoul C4.

Noul 308 vine cu modificări aduse în special la nivelul părţiifrontale, la interior şi în ceea ce priveşte gama motorizărilor,schimbări realizate la nivelul tuturor celor trei versiuni,hatchback, break şi cabrio, acestea fiind disponibile pe piaţaeuropeană din luna aprilie. Gama motorizărilor este alcătuită dinpatru propulsoare pe benzină, 1.4 VTi 98 CP, 1.6 VTi 120 CP şi 1.6THP 156 sau 200 CP şi patru dieseluri HDi 92 CP -1.6, 1.6 e-112 CPHDi şi 2.0 HDi 150 sau 163 CP. Din vara acestui an gama va ficompletată de o motorizare E-HDi, cu sistem Start&Stop, care vaavea un consum mediu de 3,8 litri/100 km, identic cu cel al lui VWGolf BlueMotion.

Renault

Încadrul Salonului Auto de la Geneva, Renault va prezenta un nouconcept de crossover cu patru locuri, realizat din fibră de carbon.Din punct de vedere al dimensiunilor, acesta este similar cu NissanJuke, având 4,22 m lungime, 1,95 m lăţime şi 1,59 m înălţime.Acesta dispune de un motor diesel de 1,6 dCi din noua generaţiecare dezvoltă 160 CP şi un cuplu motor de 380 Nm, valori tipiceunui motor diesel de 2,2 litri din generaţia actuală. Acesta estecuplat la o cutie de viteze automată cu dublu ambreiaj, care vapermite schimbarea treptelor inclusiv prin intermediul celor douăpadele din spatele volanului.

Renault Captur va putea accelera de la 0 la 100 km/h în 8secunde şi să atingă o viteză maximă de top de 210 km/h, încondiţiile unui consum mediu de 3,8 litri/100 km.

Volkswagen

Constructorul german va prezenta noul Tiguan facelift, versiunearestilizată a celui mai bine vândut SUV de import din România.Faceliftul reprezintă o apropiere de Touareg în ceea ce priveştedesignul exterior, având blocuri optice restilizate atât î n faţăcât şi spate, o parte frontală ce aminteşte de linia lansată deTouareg şi noul Passat, în timp ce la interior se evidenşiază oîmbunătăţire a sistemului multimedia, a ceasurilor de bord preluatede la Golf VI. De asemenea, a fost redesenată şi partea inferioarăa consolei centrale, unde se regăseşte acum unitatea declimatizare. Pe piaţa locală cel mai probabil preţurile oficialevor fi comunicate în următoarele săptămâni, în timp ce noul modelporneşte de la 24.175 de euro în Germania, similar cu cel algeneraţiei anterioare. Standul Volkswagen va fi completat de noulGolf Cabriolet BlueMotion.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO