Auto

VIDEO. Schmidt, Automobile Bavaria: Românii în continuare cumpară SUV-uri BMW scumpe, în timp ce nemţii aleg modele mai ieftine

Autor: Bogdan Alecu

07.12.2011, 10:50 3349

Michael Schmidt estimează anul acesta o creştere a cifrei de afaceri a Automobile Bavaria Group de la 130 de milioane de euro la peste 150 de milioane de euro, principalul motor fiind camioanele MAN, importate prin firma MHS Truck&Bus şi abia pe locul doi automobilele BMW.

În plus, acum şi Rolls Royce contribuie la creştere, atât prin service-ul deschis în luna septembrie a anului trecut, cât şi prin showroomul dinGermania.

"Anul îl vom termina mai bine ca anul trecut, în special la camioane. La autoturisme este ceva mai bine, dar mai există loc de creştere. Ca şi în Europa, şi în România piaţa premium a crescut mai bine decât cea totală", a spus Schmidt.

600 de camioane şi 1.500 de maşini

În primele zece luni ale acestui an vânzările BMW pe piaţa locală, din care Automobile Bavaria deţine aproximativ 75% potrivit oficialilor companiei, au înregistrat o creştere de 27%, la aproape 1.500 de maşini, în timp ce camioanele MAN de peste 18 tone şi-au dublat vânzările, la aproape 600 de unităţi în acelaşi interval faţă de perioada similară a anului trecut.

Scăderea pieţei auto cu aproape 70% în ultimii trei ani a determinat şi la BMW o micşorare a preţului mediu de achiziţie, trendul actual apropiind tot mai mult România de Germania.

"În piaţă observăm că preţul mediu în cazul anumitor mărci a crescut de la 8.000 - 9.000 de euro la peste 15.000 de euro. La noi este invers, preţul mediu al maşinilor vândute a scăzut de la 55.000 de euro la 42.000 de euro. În Germania avem o medie de 35.000 de euro, acolo cele mai bine vândute modele fiind cele mai ieftine precum Seria 3, Seria 1, X1, în timp ce în România sunt SUV-urile X5 şi X6", a declarat Michael Schmidt.

Rolls are o cotă de 10% din piaţa germană a maşinilor de lux

Potrivit şefului Automobile Bavaria, înGermaniase vând anual aproximativ 2.700 de maşini de lux, din care Rolls Royce doreşte o cotă de aproximativ 10%.

"Pentru a ajunge pe break-even înGermaniacu Rolls Royce trebuie să vindem cel puţin zece maşini. Trebuie luate în calcul salariile angajaţilor şi mai ales chiria care nu este ieftină", a spus Michael Schmidt.Potrivit acestuia, anul acesta vor fi livrate în total 10 modele Rolls Royce pe piaţa germană.

"Anul acesta vom livra în total 10 modele Rolls Royce, iar anul viitor avem ca target peste 30 de automobile care le vom livra prin centrul de la München", a declarat Schmidt.

În condiţiile în care o limuzină Rolls Royce costă cel puţin 300.000-400.000 de euro, vânzările dealerului din Germania pot ajunge la peste 12 milioane de euro anual, potrivit estimărilor ZF.

Vânzările Rolls Royce înGermaniaale lui Michael Schmidt sunt realizate prin intermediul firmei Schmidt Premium Cars GmbH, unul dintre cei trei dealeri ai mărcii de lux de pe piaţa germană.

Şi aici se cumpără Rolls

Cel mai bine vândut model Rolls Royce în Germania este Ghost, totodată şi cel mai nou model al constructorului, proiectat pentru a fi mai mic decât Phantom şi care intră în directă competiţie cu Bentley Mulsanne, având un preţ de pornire fără taxe şi opţionale de aproximativ 230.000 de euro.

"În România nu avem momentan în plan să deschidem un showroom, dar având service am făcut şi un birou de vânzări pentru a prelua comenzi. Până acum am vândut în România două modele în acest an, un Phantom şi un Ghost, iar un al doilea Ghost urmează a fi livrat anul viitor", a declarat Schmidt.

Potrivit acestuia, Rollsurile vândute în România au fost achiziţionate prin leasing. Astfel, dacă în perioada 2007-2008 s-au livrat şi 12 Rolls Royce-uri noi, anul acesta au existat trei români care să plătească cel puţin 300.000 de euro pentru a avea în garaj unul dintre cele mai exclusiviste maşini din lume.

Spre comparaţie, în acest an un singur model Bentley nou a fost înmatriculat în România, la nivelul primelor zece luni, în condiţiile în care Porsche Inter Auto a devenit anul acesta reprezentant de vânzări al mărcii britanice, până în 2011 având statut de dealer.

Cu Rollsul la service

Service-ul Rolls Royce deschis în luna septembrie a anului trecut a generat o cifră de afaceri de 150.000 de euro, unitatea fiind "vizitată" de 67 de automobile ale constructorului german, printre acestea aflându-se şi Rollsul oferit cadou de Gigi Becali lui Cristi Borcea, cel al lui Dan Diaconescu sau limuzinele lui Irinel Columbeanu.

Astfel, în medie, fiecare proprietar de Rolls Royce a avut de achitat fie direct, fie prin firma de asigurare o notă de plată de cel puţin 2.200 de euro.

Un Rolls Royce poate fi livrat în aproximativ două-trei luni potrivit lui Michael Schmidt, în funcţie de gradul de personalizare, iar cel mai scurt timp este de o săptămână, în cazul în care maşina este pe stoc.

"Clienţii de Rolls Royce au cu totul alte pretenţii decât cei care aleg alte mărci. Au existat cazuri în care au venit cu lemn dintr-un anumit copac din care să se facă furnirul din maşină sau au dorit o piele specială pentru interior. A existat un client care a venit cu o doză de Fanta şi a cerut exact acea culoare pentru maşină", a spus Schmidt.

Mai buni decât nemţii?

"Anul acesta vom finaliza două investiţii mari, una în Otopeni şi una în Constanţa, unde am investit cumulat peste cinci milioane de euro, acestea fiind şi cele mai vechi locaţii ale Automobile Bavaria."

Primul teren a fost cumpărat de Michael Schmidt în vara anului 1994, atunci când a şi înfiinţat Automobile Bavaria, cu 250.000 de dolari, la preţul de 6,5 dolari metrul pătrat.

"Mai avem patru terenuri în România care au fost achiziţionate pentru extinderi viitoare în oraşe precumCraiova,Bacău,OradeaşiConstanţa.Dacă ne uităm la diferenţa dintre România de acum faţă de cea din 1994, vedem că s-a schimbat enorm. Eu personal văd că suntem pe un trend pozitiv. Am tot sperat că românii plecaţi în afară să revină înţarăcu know-howul dobândit acolo, dar încă nu s-a întâmplat acest lucru. În acest moment, putem spune doar că România poate ajunge la performanţe economice mai bune caGermaniape termen lung", a spus Schmidt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO