Auto

Volvo XC90, un reper in segmentul SUV premium

Volvo XC90, un reper in segmentul SUV premium
24.07.2008, 14:37 37

La aproximativ un an de la lansarea XC90, constructorul suedez a considerat ca are o deficienta la capitolul design si ca SUV-ul merita un facelift subtil, iar spre finalul anului trecut a lansat o versiune restilizata.
Designul exterior nu s-a schimbat insa foarte mult, elementele principale care ne ajuta sa-l diferentiem de predecesor fiind noua grila si cateva mici modificari in cazul blocurilor optice.
In schimb, interiorul a fost upgradat prin calitatea finisajelor si a optiunilor de echipare oferite ca standard.
Odata cu usoarele modificari artistice au fost conservate insa principiile tehnice si de siguranta, aprecierea lor aducandu-i acestui model premiul de "SUV-ul anului in Rusia, una dintre cele mai mari piete auto din Europa.
Modelul testat, echipat cu motorizarea diesel de 2,4 litri si 185 de cai-putere, a impresionat prin prestatia de pe parcursul mai mult rutier decat off-road, limita de viteza la care se pot aborda virajele fiind destul de buna pentru clasa sa. Cei care doresc mai multa putere, Volvo, la fel ca si BMW cu X5 sau Land Rover cu Range Rover, ofera si motorizari mai puternice. Astfel, sunt disponibile si motoarele pe benzina de 4,4 litri V8 de 315 CP, 3,2 litri si 238 Cp si 2,5 T de 210 CP.
Dieselul pare insa suficient, cu un cuplu de 400 de Nm, chiar si pentru trasee montane, dupa ce l-am testat in trecere si pe cateva urcari de pana in 20 de grade.
Avantajul dieselului l-am constatat si la benzinarie, cand inainte de alimentare am, verificat consumul mediu in ciclul de parcurs mixt, apropiat de 10 litri/100 km.
Spatiul de depozitare din portbagaj, pe langa cele din usi sau torpedoul de peste 10 litri, poate fi caracterizat prin comparatia cu un cufar, spatiul fiind mai mare de 600 de litri. Astfel, o familie cu venituri peste medie ar trebui sa gaseasca multumitor avantajul spatiului de depozitare, pe langa cel al consumului.
Spun familie cu venituri peste medie pentru ca pretul unui Volvo XC90 porneste de la aproape 43.000 de euro si poate ajunge, in functie de echipare, la aproape 59.000 de euro, cu TVA inclusa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO