Bănci și Asigurări

15% din soferii din marile orase ar renunta la RCA, arata un studiu Uniqa

15% din soferii din marile orase ar renunta la RCA, arata un studiu Uniqa
05.05.2009, 15:50 41

Aproximativ 15% din soferii din marile orase se gandesc sa renunte la asigurarea RCA (raspundere civila auto obligatorie) din cauza dificultatilor financiare, arata un studiu realizat de Uniqa Asigurari (fosta Unita).

Fenomenul este periculos, mai ales in conditiile in care mai putin de 80% din masinile inmatriculate au in prezent asigurare RCA, iar cei care nu au incheiat aceasta polita si au un accident de circulatie nu isi vor putea despagubi victimele.
"Este foarte ingrijorator faptul ca 15% vor sa renunte la RCA. Cred ca unii soferi au renuntat deja, exista in prezent mai multe categorii ale populatiei care se lovesc de dificultati financiare. Intentionam sa cerem sprijnul autoritatilor astfel incat acesti soferi sa nu devina adevarate bombe pe soselele care sunt si asa incarcate de accidente", a declarat Ileana Horvath, directorul general al Uniqa.
Soferii care circula pe drumurile publice fara sa aiba o asigurare RCA valabila risca sa fie amendati si sa ramana fara certificatul de inmatriculare si placute, dar numai daca sunt prinsi in trafic. In conditiile in care tot mai multe persoane fizice si companii se confrunta cu probleme financiare si nu isi mai folosesc masinile atat de des, pe piata au aparut discutii cu privire la introducerea RCA pe o luna.
In prezent, legislatia in vigoare permite vanzarea de asigurari RCA doar pentru perioade de sase luni sau un an. Pentru o masina cu o capacitate cilindrica a motorului de 1,6 litri, o asigurare RCA ar costa 50 de lei pe luna. "Nu putem lua in calcul introducerea unor asigurari RCA valabile o luna, este atributul autoritatii de supraveghere, care poate decide sa schimbe legislatia", spune Horvath. Radu Ionescu, directorul departamentului auto din cadrul Generali, afirma ca este posibila incheierea politei RCA pentru o luna, dar numai in cazul masinilor care urmeaza sa fie inmatriculate.
"Normele CSA pevad posibilitatea incheierii acestei asigurari pentru o luna, ea reprezinta sub 1% din portofoliul asiguratorilor si se incheie pentru masinile destinate inmatricularii, in niciun caz pentru cele deja inmatriculate. Nu cred ca ar fi bun un astfel de produs pentru masinile deja inmatriculate. Sunt nenumarate exemple de producere a riscului intr-o fractiune de secunda", explica Ionescu.
 
Astra: Uniqa sa ne dea inapoi banii de promovare
Uniqa Asigurari (fosta Unita), companie preluata de austriecii de la Uniqa in noiembrie 2008 de la Vienna Insurance Group, a inregistrat anul trecut o pierdere de circa 100 mil. lei (27 mil. euro), de aproape sase ori mai mare decat cea din 2007. "Pierderile mari se regasesc la majoritatea companiilor de asigurari din cauza schimbarii modului de constituire a rezervelor pentru daune neavizate la RCA", spune Horvath. Uniqa si-a propus pentru 2009 o majorare a primelor brute subscrise cu 15%, pana la 570 mil. lei, si trecerea pe profit. De asemenea, in toamna austriecii vor lansa pe piata si o companie de asigurari de viata. Uniqa va lansa saptamana viitoare o campanie de rebranding pentru promovarea noului nume. Grupul Uniqa detine si 27% din Astra Asigurari, companie controlata de omul de afaceri Dan Adamescu. Pe piata, Astra foloseste numele Astra-Uniqa, insa austriecii afirma ca vor lua masurile legale pentru a inlatura brandul Uniqa din numele companiei.
"Pe piata romaneasca nu poate exista decat un brand Uniqa. Daca este necesar, vom lua masurile legale", a declarat Andreas Brandstetter, membru in board-ul Uniqa Group.
Actionarii Astra Asigurari au respins recent modificarea siglei companiei, care viza eliminarea referirii la brandul Uniqa.
"Problema care se discuta acum intre cei doi actionari este ca Uniqa sa ne ramburseze costurile pe care le-am avut in ultimii trei ani (de cand a cumparat Uniqa 27% din Astra - n.r.) cu promovarea numelui Uniqa pe piata, costuri care nu sunt deloc mici. De asemenea, Uniqa trebuie sa acopere si costurile cu schimbarea numelui in Astra Asigurari, pentru ca ei sunt cei care doresc acest lucru", a declarat pentru ZF Radu Mustatea, directorul general al Astra.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO