Bănci și Asigurări

187.000 de clienţi pentru credite cu dobânzi de 100%

10.08.2010, 23:49 21

Provident Financial, o companie specializată în acordarea deîmprumuturi de mică valoare direct la domiciliu, ţinteşte unportofoliu de 500.000 de clienţi până la sfârşitul lui 2013, deşidobânzile pe care le percepe ajung până la 100% pe an. În ultimulan, Provident a atras 67.000 de clienţi noi, până la 187.000 declienţi.
Compania acordă împrumuturi cu valori între 400 şi 3.000 de lei peo perioadă de până la 56 de săptămâni, dobânda anuală efectivăputând ajunge până la 98%. Pentru un împrumut de 3.000 de lei pe operioadă de 56 de săptămâni, rata săptămânală este de 72 de lei(288 lei/lună) dacă plata se face prin transfer bancar şi urcă la98 de lei (392 lei/lună) în cazul în care clientul optează pentruserviciul de gestionare la domiciliu a creditului.
În cazul unui credit bancar similar, rata lunară porneşte de la 230de lei şi dobânda anuală efectivă de la 25%. În aceste condiţii,numărul mare de clienţi care apelează la împrumuturi cu dobânziridicate poate fi explicat fie de faptul că aceştia sunt respinşide sistemul bancar, fie de lipsa de educaţie financiară. BancaNaţională admite că lipsa de educaţie financiară este o problemăimportantă în România.
"Nu ştiu dacă în acest caz explicaţia este lipsa de educaţiefinanciară. Dar pot spune cu certitudine că lipsa de educaţiefinanciară există în societatea românească într-un grad mai maredecât în ţările dezvoltate din Occident. Educaţia financiară nu s-afăcut în mod sistematic în învăţământ, aşa că la terminarealiceului un român nu are noţiuni elementare de relaţii cu băncile,cu instituţiile financiare nebancare sau noţiuni de contabilitatecasnică", afirmă Mugur Şteţ, purtătorul de cuvânt al BNR. Pentru aatrage mai mulţi clienţi la credite, Provident a modificat sistemulde acordare a creditelor, astfel că banii pot fi primiţi şi printransfer bancar, serviciul de gestionare la domiciliu a credituluidevenind opţional. Comisionul pentru serviciul de gestionare ladomiciliu a creditului variază între 172 de lei şi 1.500 delei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO