Bănci și Asigurări

22 de brokeri de asigurari, fara autorizatie

28.11.2007, 17:37 23

COMISIA de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a retras autorizatia de functionare a 22 de brokeri de la inceputul acestui an, in urma constatarii unor nereguli. De asemenea, CSA a sanctionat 22 de brokeri cu amenda, 21 de brokeri - cu avertisment scris, doi brokeri - cu interzicerea temporara a activitatii si unul - cu suspendarea activitatii.
Numarul societatilor de intermediere in asigurari sanctionate de autoritatea de supraveghere este cu 15% mai mare decat in 2006.
"Neregulile cel mai des intalnite la societatile de brokeraj privesc netransmiterea sau transmiterea eronata a raportarilor privind activitatea financiar-contabila, nevirarea taxei de functionare la termenele stabilite prin norme, discontinuitati in valabilitatea politei de raspundere civila profesionala, lipsa conducerii executive avizate prin demisia directorului executiv autorizat de catre CSA sau modificari ale datelor de identificare ale societatii necomunicate la CSA si efectuate fara aviz prealabil", au declarat oficialii CSA.
Cea mai grava sanctiune, cea de retragere a autorizatiei de functionare, se aplica in cazul nerespectarii conditiilor de autorizare, cum ar fi lipsa politei de raspundere civila profesionala sau a persoanelor semnificative ale societatii. Pentru a reveni pe piata, brokerii care au ramas fara autorizatie sunt obligati sa reia intregul proces de autorizare.
CSA organizeaza controale in baza unui program aprobat la fiecare sfarsit de an pentru anul viitor, la solicitarea unor directii de specialitate din cadrul Comisiei sau ca urmare a unor sesizari si reclamatii primite de la asigurati sau parteneri ai unui broker de asigurare.
In prezent, pe piata asigurarilor activeaza 383 de brokeri, cu 39 mai multi decat la sfarsitul anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO