Bănci și Asigurări

8 mil. euro pentru minoritarii de la BCR

8 mil. euro pentru minoritarii de la BCR

Autor: Ciprian Botea

06.06.2012, 00:04 618

Grupul austriac Erste va plăti peste 8 mil. euro mai multor acţionari persoane fizice ai BCR, cea mai mare bancă locală, care deţineau împreună 0,23% din capitalul băncii, aceştia acceptând oferta de cumpărare de 1,09 lei/acţiune.

Această tranzacţie evaluează banca la 3,65 mld. euro, adică mai puţin decât preţul de 3,75 mld. euro plătit de Erste în 2007 pentru un pachet de 61,9% din acţiunile BCR. Banca fusese evaluată în momentul respectiv la peste 6 mld. euro.

"Această ofertă reconfirmă angajamentul Erste faţă de BCR şi ne propunem ca în următoarele 12 luni să lansăm o nouă ofertă pentru acţionarii rămaşi", afirmă oficialii Erste, care a ajuns să deţină aproape 93,3% din BCR.

Erste consideră România una dintre pieţele sale de bază şi este hotărâtă să ajungă să deţină integral BCR, participaţia la cea mai mate bancă locală fiind considerată esenţială pentru poziţionarea strategică a grupului în regiune. Pentru a ajunge la 100% din acţiunile BCR, Erste trebuie să ajungă însă la un acord cu SIF Oltenia, care are o participaţie de 6,5%. Celelalte SIF-uri au acceptat la finalul anului trecut oferta austriecilor şi au încasat câteva zeci de milioane de euro plus acţiuni Erste.

Citiţi materialul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO