Bănci și Asigurări

Actionarii BCR au votat un nou presedinte

01.11.2004, 00:00 51

Deputatul PSD Horia Ion Neamtu a fost numit, vineri, in functia de presedinte al Consiliului de Supraveghere (CS) al Bancii Comerciale Romane, in cadrul sedintei Adunarii Generale a Actionarilor.
"Consiliul de Supraveghere al BCR are, incepand de vineri, un nou membru si presedinte, in persoana lui Horia Neamtu", a confirmat Corneliu Cojocaru, directorul de comunicare al BCR.
Noul presedinte al CS il inlocuieste in functie pe Florin Georgescu, numit prim-viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei.
Neamtu, in varsta de 54 de ani, este incepand din anul 2000 deputat PSD de Buzau si membru in Comisia de buget-finante din Camera Deputatilor. El a absolvit Academia de Studii Economice in 1973, Facultatea de Contabilitate. In prezent este profesor universitar, in cadrul ASE, la catedra de contabilitate.
Inainte de a intra in Parlament, el a fost, timp de un an, presedinte de sectie la Curtea de Conturi. Intre 1993 si 1999 Neamtu a ocupat functia de vicepresedinte al Curtii de Conturi a Romaniei. Pana in anul 1993, el a fost seful Corpului de Control al Primului Ministru al guvernului, functie in care fusese numit la sfarsitul anului 1990.
Conducerea BCR a fost reorganizata in vederea privatizarii, aceasta fiind una din conditiile impuse de cei doi cumparatori, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation- divizia de investitii a Bancii Mondiale, care au achizitionat impreuna 25% plus 2 titluri din actiunile bancii, pentru care au achitat la inceputul verii 222 de milioane de dolari. Astfel, conducerea administrativa este asigurata de Consiliul de Supraveghere, iar cea executiva de Consiliul Director. Managementul bancii este asigurat de presedintele executiv Nicolae Danila si cinci vicepresedinti.
Cei doi actionari sunt reprezentanti in Consiliul de Supraveghere de Thomas Krayenbuehl, numit la propunerea IFC in functia de vicepresedinte al BCR, si Oliver Greene, din partea BERD. Krayenbuehl, doctor in drept din 1961, a ocupat, pana in 1998, diferite pozitii de conducere in UBS AG. In cadrul IFC, el a fost consultant independent. Greene a fost director al departamentului pentru restucturarea si recuperarea creditelor din cadrul institutiei europene.
Conform strategiei de privatizare, pachetul de control la BCR ar urma sa fie detinut in 2006 de un investitor strategic, prin diminuarea suplimentara a cotei detinute de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO