Bănci și Asigurări

Actionarii BCR lasa profitul pe 2009 in capitalul bancii

Actionarii BCR lasa profitul pe 2009 in capitalul bancii

Analistii spun ca este un lucru pozitiv faptul ca banii raman in interiorul BCR si nu sunt distribuiti actionarilor sub forma de dividende, mai ales in contextul cresterii creditelor neperformante.

22.04.2010, 23:08 44

Actionarii BCR au aprobat ieri majorarea capitalului social albancii cu 237 milioane de lei pana la 1,03 miliarde de lei (circa250 mil. euro) prin incorporarea aproape in totalitate a profituluinet obtinut in 2009 si au ales pentru un mandat de trei ani membriiConsiliului de Supraveghere, au anuntat reprezentantii BCR.

"Este un lucru bun faptul ca acesti bani raman in interiorulcompaniei si nu ies sub forma de dividende pentru actionari, maiales in contextul deteriorarii portofoliului de credite. Dinpunctul de vedere al fondurilor proprii, nu este o schimbareradicala pentru BCR, pentru ca majorarea de capital presupune doartransferarea banilor dintr-o parte in alta", comenteaza AdrianaMarin, directorul departamentului de analiza al UniCredit CA IBSecurities.

Propunerea de majorare a capitalului social al bancii eracunoscuta anterior, fiind pentru prima data dupa privatizarea BCRcu austriecii de la Erste cand banca nu distribuie dividende.

Cele cinci societati de investitii financiare (SIF), care detin30% din BCR, au considerat ca nedistribuirea de dividende sireinvestirea profitului bancii in capitalul social reprezinta ceamai avantajoasa solutie in contextul actual. Marin atrage insaatentia ca "pentru SIF-uri capitalizarea profitului s-ar putea safie o masura negativa pentru ca nu primesc dividende intr-operioada in care sursele de venit se subtiaza".

BCR avea la sfarsitul anului trecut o solvabilitate de 11,5%conform standardelor romanesti de contabilitate (RAS) si de 15,8%potrivit standardelor internationale, dar reprezentantii bancii nuau putut preciza ieri nivelul la care se va ridica solvabilitateadupa majorarea capitalului social. BNR solicita bancilor osolvabilitate de minimum 10%.

Actionarii au prelungit, de asemenea, mandatul lui AndreasTreichl, CEO al Erste Group, in fruntea Consiliului de Supraveghereal BCR, acesta fiind secondat ca si pana in prezent de ManfredWimmer. Ceilalti membri ai Consiliului de Supraveghere sunt HerbertJuranek, Bernard Spalt si Florin Pogonaru, presedintele AsociatieiOamenilor de Afaceri din Romania, propusi de Erste. SIF-urile suntreprezentate in consiliu de Mihai Fercala, presedintele SIFTransilvania, si Tudor Ciurezu, vicepresedintele SIF Oltenia.Ciurezu si Fercala reprezinta interesele SIF-urilor in conducereacelei mai mari banci locale din vara anului 2008, reprezentantiisocietatilor de investitii declarand anterior pentru ZF ca acestiaau fost sustinuti pentru un nou mandat pentru a mentine ocontinuitate a proiectelor, avand in vedere durata scurta amandatelor anterioare. Initial isi depusese candidatura pentru unloc in Consiliul de Supraveghere al BCR si Costel Ceocea,presedintele SIF Moldova.

In cadrul adunarii generale a actionarilor au fost aprobate sisituatiile financiare pe anul 2009 ale bancii si ale grupului BCR.BCR a inregistrat anul trecut un profit net calculat dupastandardele romanesti de contabilitate de 237,97 milioane de lei(circa 56 mil. euro), in scadere cu aproape 79% fata de 2008

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO