Bănci și Asigurări

Actiunile noi emise de Banca Transilvania, suprasubscrise de 10 ori

30.08.2004, 00:00 10

Oferta publica primara de vanzare de actiuni noi a Bancii Transilvania, in valoare de 20 miliarde de lei a fost suprasubscrisa de aproape zece ori chiar daca sediul bancii din Cluj-Napoca a fost singurul loc in care s-a putut subscrie. Peste 200 de investitori au depus cereri de subscriere in cadrul ofertei care s-a derulat pe parcursul a cinci zile si s-a incheiat vineri.
Banca a oferit public 3,3 milioane de actiuni ramase nesubscrise de actionari in cadrul unei majorari de capital din primavara acestui an. Actiunile, cu valoarea nominala de 1.000 de lei, au fost oferite public la pretul de 6.000 lei/actiune. La Bursa o actiune a bancii valoreaza 6.800 de lei.
Metoda de alocare a actiunilor in cadrul ofertei "pro-rata", adica actiunile oferite se vor repartiza direct proportional cu valoarea subscrierii, ceea ce inseamna ca fiecare investitori va primi de zece ori mai putine actiuni decat a intentionat sa cumpere.
Castigul potential pe care il vor avea cei care au cumparat actiuni noi ale bancii va fi astfel relativ redus fata de suma de care acestia au subscris-o. Cum  pe piata actiunile se tranzactioneaza la un pret mai mare cu 12% fata de cel din oferta, profitul investitorilor care au subscris se va situa la 1,2% din suma subscrisa, echivalentul dobanzii pe o luna la depozitele bancare. Au existat investitori care au subscris intreaga oferta in incercarea de a cumpara cat mai multe actiuni. "Am avut si investitori care au subscris intreaga oferta, in special fonduri de investitii," spune Rares Nilas, directorul general al BT Securities, societatea de brokeraj pe piata de capital a bancii.
Oferta publica de actiuni a bancii este ultimul pas intr-o operatiune de majorare a capitalului social inceputa de banca in primavara acestui an. Banca a acordat actiuni gratuite si a oferit actionarilor actiuni noi la pretul de 3.500 de lei, iar cele ramase nesubscrise de actionari, reprezentand putin peste 3% din valoarea ofertei initiale.
Banca Transilvania este a doua banca ca marime listata la pe piata de capital dupa BRD-SocGen. Ultimul pret de vineri al unei actiuni a bancii pe piata a fost de 6.850 de lei, iar capitalizarea bursiera a bancii va depasi 260 milioane de dolari dupa ce actiunile emise in cadrul ultimelor majorari de capital vor fi inscrise in conturile actionarilor. Cel mai mare actionar al bancii este Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) cu 15% din actiuni, aceasta urmand sa isi mentina cota detinuta si dupa alocarea actiunuilor noi. Doua SIF-uri, Banat-Crisana si Oltenia detin cate 5% din capitalul bancii, in timp ce SIF Moldova are o participatie de 2,2%.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO