Bănci și Asigurări

​Acţiunile Unicredit au scăzut cu 14% într-o săptămână

​Acţiunile Unicredit au scăzut cu 14% într-o...

Autor: Dan Grigore Ivan

21.11.2016, 17:13 1203

Acţiunile Unicredit (BIT: UCG), cea mai mare bancă italiană, au scăzut cu 14% în ultima săptămână, în timp ce îngrijorările investitorilor cu privire la stabilitatea politică din Italia se măresc, după ce sondajele arată că majoritatea cetăţenilor nu vor fi de acord cu schimbările legislative propuse de către Partidul Democrat.

Matteo Renzi, premierul Italiei, a anunţat că dacă majoritatea populaţiei va vota “nu”, respectiv nu va fi de acord cu propunerile sale, îşi va prezenta imediat demisia. O eventuală plecare a lui Renzi din fruntea executivului ar putea conduce la ascensiunea partidului Mişscarea Cinci Stele, fondat de comediantul Beppe Grillo în 2009, precum şi a celorlalte două partide de opoziţie din prezent, în retorica cărora se găsesc îndemnuri cu privire la renunţarea la euro. Astfel, rezultatul referendumului constituţional de pe 4 decembrie ar putea avea repercursiuni în întreaga Europă ţi lume.

Acţiunile Unicredit au scăzut cu 60% de la începutul acestui an, în condiţiile în care indicele FTSEMIB, referinţa bursei milaneze s-a depreciat de la începutul acestui an cu 24%. Banca are credite neperformante în valoare de 80 miliarde euro, echivalentul a 22% din totalul Italiei. Sistemul bancar din Italia, considerată ţară care a inventat băncile modern în secolul XIV, se confruntă de mai mulţi ani cu un nivel al profitabilităţii foarte scăzut, credite neperformante, reprezentând în prezent 50% dintre toate creditele de acest tip din spatţiul comunitar, şi cu probleme de adapatare la cerinşele unui cadru bancar diferit cel din secolul XX.

Presa a scris că Unicredit ar lua în considerare atragerea a peste 13 miliarde euro de pe pieţele financiare, cu scopul de a se proteja de eventuale turbulenţe. De asemenea, s-au vehiculat zvonuri cu privire la o fuziune cu banca franceză Societe Generale, însă reprezentanţii celor două entităţi nu au dorit să comenteze pe marginea acestui subiect.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO