Bănci și Asigurări

Activele Carpatica au sarit de 100 mil. euro

21.09.2004, 00:00 13

Activele Bancii Comerciale Carpatica au depasit in luna august nivelul de 100 milioane de euro pentru prima data de la infiintarea bancii, ajungand la 4.231 miliarde lei (102,9 milioane de euro). Nivelul activelor atins luna trecuta este cu 48% mai mare decat cel inregistrat la inceputul anului in conditiile in care banca a atras in acest an peste 350 miliarde de lei (8,5 milioane de euro) de la actionari.
Profitul net al bancii pe primele opt luni ale anului s-a ridicat la 95,5 miliarde lei, in crestere cu 57,3% fata de nivelul atins in perioada similara a anului trecut.
Conducerea bancii spune ca va depasi bugetul aprobat la inceputul anului mizand pentru intreg anul 2004 pe un profit net de 200 miliarde de lei, fata de profitul brut de 160 miliarde de lei de pe primele opt luni.
Rentabilitatea capitalurilor bancii pe primele opt luni (ROE anualizat) se cifreaza la 13,75% in timp ce randamentul activelor (ROA), calculat la o valoare anualizata a rezultatelor inregistrate la opt luni este de 3,4%.
Carpatica se numara printre cele trei banci listate la Bursa de Valorui Bucuresti, banca avand o capitalizare bursiera de 77 milioane de euro, de trei ori mai mare decat valoarea fondurilor proprii. Fata de rezultatele financiare actiunile Carpatica sunt cele mai scumpe dintre cele ale celor trei banci listate cu un raport intre pretul de piata si profitul din 2003 (PER) de 23, fata de 20 in cazul Bancii Transilvania si 16 in cazul BRD-SocGen. Actiunile Carpatica au adus anul acesta unul din cele mai bune randamente de pe piata, 95% daca se iau in calcul si actiunile gratuite distribuite de banca.  De altfel, un raport recent de analiza al societatii de brokeraj pe piata de capital Intercapital Invest recomanda vanzarea actiunilor Carpatica pana la un pret de 5.500 lei/actiune. Carpatica a fost cotata ieri pe piata la 6.800 lei/actiune, in scadere cu 0,7%.
Conducerea bancii apreciaza insa ca pretul ridicat al actiunilor se datoreaza perspectivelor de crestere ale bancii pe termen lung. "Pretul platit in prezent pentru actiunile Bancii Comerciale carpatica incorporeaza si castigurile viitoare, anticipate de catre investitori. De asemenea, banca a inregistrat profit in fiecare an, in conditiile in care efortul investitional a fost substantial, cu o medie de zece unitati teritoriale noi pe an. Toate aceste elemente sunt luate in calcul de catre investitori, platind mai mult pentru o companie aflata in crestere, asteptand ca investitia sa fie remunerata in viitor", a declarat Nicolaie Hoanta, presedintele bancii.
Reteaua teritoriala a carpatica a ajuns astfel sa numere, la jumatatea lunii septembrie, 53 de unitati, urmand ca pana la sfarsitul acestei luni sa fie inaugurate alte doua noi sucursale, la Bistrita si Braila. Carpatica intentioneaza sa mai deschida anul acesta alte trei unitati in Bucuresti.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO