Bănci și Asigurări

Activele fondurilor de pensii au crescut cu 4% în februarie, la 4,7 miliarde de lei

Activele fondurilor de pensii au crescut cu 4% în februarie, la 4,7 miliarde de lei

Autor: Ciprian Botea

14.03.2011, 23:43 19

Fondurile de pensiiprivate obligatorii (pilonul II) administrau la sfârşitul luniife­bruarie active de 4,7 miliarde lei (1,1 mld. euro), în creşterecu 4% faţă de luna anteri­oară şi cu aproape două miliarde lei maimult decât în perioada corespunzătoare a anului trecut, aratădatele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private(CSSPP).

Creşterea activelorşi-a menţinut ritmul de creştere din lunile anterioare, încondiţiile în care cota de contribuţie virată la fondurileobligatorii a rămas la 2,5% din salariul brut al fiecăruiparticipant, urmând să crească la 3% din salariul brut începând dinaceastă lună.

Activele administratepe pilonul 2 au depăşit pragul de 1 mld. euro în decembrie 2010 şiestimările jucătorilor din această piaţă arată că valoarea acestorava urca până la1,6 mld. euro lasfârşitul acestui an.

Circa 5,24 milioane deangajaţi contribuiau la un fond de pensii obligatorii la sfârşitullunii trecute, cu circa 30.000 de persoane mai mult decât înianuarie.

Numărulparticipanţilor a urcat cu circa 250.000 de persoane în ultimulan.

În paralel, lafondurile de pensii facultative (pilonul III) participau 226.000 depersoane la sfârşitul lui februarie, ale căror active nete ajungeaula aproape 350 de milioane de lei(83 mil. euro).Fondurile facultative au câştigat circa 2.500 de clienţi înianuarie, iar activele au crescut cu 10 milioane lei.

Fondurile de pensiifacultative au fost lansate încă din 2007, dar această piaţăcontinuă să fie subdezvoltată comparativ cu aşteptările iniţiale încondiţiile în care în ultimii doi ani au găsit din ce în ce maigreu clienţi.

Companiile au tăiatpensiile facultative de pe lista beneficiilor acordate angajaţilordin cauza scăderii afacerilor, în timp ce veniturile în scădere nuau permis prea multor anagajaţi să-şi plătească singuri contribuţiala un astfel de fond.

La sfârşitul luniifebruarie erau active 13 fonduri de pensii facultative şi nouăfonduri de pensii obligatorii. Cel mai mare fond de pensiiobligatorii este ING, care administrează active nete de 1,83miliarde lei şi are 1,66 milioane de participanţi. Fondul deinvestiţii administrat de Allianz-Ţiriac se află pe poziţia a doua,cu active de circa un miliard de lei şi 1,31 milioane departicipanţi.

Pe segmentul pensiilorfacultative, ING deţine două fonduri cu active cumulate de160 demilioane de lei, în timp ce Allianz Ţiriac are două fonduri cuactive totale de 80 de milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO