Bănci și Asigurări

Activele fondurilor de pensii vor depăşi 2,2 miliarde de euro

Activele fondurilor de pensii vor depăşi 2,2 miliarde de euro

Autor: Ciprian Botea

24.01.2012, 00:03 150

Fondurile de pensii private vor administra la sfârşitul acestui an active cu o valoare cumulată de peste 9,6 miliarde de lei (2,2 mld. euro), creştere cu 40% faţă de nivelul actual, potrivit estimărilor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

La acest nivel, activele fondurilor de pensii ar reprezenta 1,66% din Produsul Intern Brut (PIB). Fondurile de pensii private aveau în decembrie 2011 active totale de 6,8 mld. lei (circa 1,6 mld. euro), adică 1,25% din PIB, potrivit datelor CSSPP. "Pentru această estimare s-a pornit de la premisa con­form căreia valoarea contribuţiilor se va păstra în primul trimestru la 3% din salariul brut al fiecărui participant, iar din luna martie contribuţia va creşte la 3,5%", afirmă analiştii instituţiei.

Totodată, analiştii CSSPP se bazează pe o creştere de până la 5% a pieţelor de acţiuni şi un randament al titlurilor de stat cuprins între 7 şi 7,5% pe an. Cea mai mare parte a activelor fondurilor de pensii este investită în titluri de stat, în timp ce investiţiile în acţiuni reprezintă circa 10% din total.

Căderea de anul trecut a pieţelor bursiere a afectat pu­ter­nic performanţa fondurilor de pensii, care au obţinut un ran­dament mediu de numai 3,1%, egal cu inflaţia. Fondurile de pensii obţinuseră în 2010 un randament mediu de peste 15%.

"Există o corelaţie directă între indicii bursieri şi evoluţia activului unitar al fondurilor de pensii, dar impactul volatilităţii preţului acţiunilor este diminuat de diversificarea portofoliului", notează analiştii CSSPP.

Printre riscurile care ar putea afecta performanţa fondurilor de pensii, care au mai mult de cinci milioane de participanţi, se numără volatilitatea pieţelor bursiere şi şomajul, dar şi scăderea dobânzilor bancare. Circa 5% din activele fondurilor de pensii, adică 250 milioane de lei, sunt ţinute în depozite la bănci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO