Bănci și Asigurări

Activele Volksbank au scăzut cu 500 mil. euro într-un an

Autor: Ciprian Valentin Botea

29.05.2011, 23:52 823

Activele Volksbank România, o bancă de top zece controlată degrupul austriac Volksbank, au scăzut cu 2% în primul trimestru şiau ajuns la 4,7 miliarde euro la sfârşitul lunii martie, continuândastfel declinul înregistrat pe parcursul anului trecut, potrivitraportului trimestrial publicat la Viena.

Volumul total al activelor a scăzut cu o jumătate de miliardde euro faţă de perioada similară a anului trecut. Din toamnaanului trecut grupul Volks­bank a anunţat că intenţionează sărenunţe la operaţiunile internaţionale, inclusiv la cele dinRomânia, însă până acum discuţiile cu potenţialii investitori nus-au concretizat.

Austriecii nu au făcut public rezultatul net obţinut de bancalocală în primele trei luni, dar anul trecut Volks­bank Româniaraportase o pierdere netă de 36 mil. euro din cauza dublăriiprovizioanelor constituite pentru acoperirea pierderilor dincredite neperformante.

Costul de risc al băncii s-a diminuat însă în primul trimestru."Provizioanele au înregistrat un declin la nivelul întregului grup,o scădere exemplară de 17,9% fiind consemnată de Volksbank România", notează reprezentanţii grupului austriac în raportultrimestrial.

La nivelul Volksbank International, divizia care administreazăopera­ţiunile din Europa Centrală şi de Est ale grupului austriac,provizioanele constituite în perioada ianuarie-martie 2011 s-auridicat la 39 milioane euro. Austriecii nu au făcut însă public şivolumul provizioanelor constituite de subsidiara locală.

Volksbank România este cea mai mare subsidiară a VolksbankInternational, fiind urmată de cele din Croaţia şi Ungaria, cuactive de 2 mld. euro fiecare. Austriecii aveau la sfârşitul luimartie credite de 3,2 mld. euro acordate în România, reprezentând otreime din portofoliul total al Volksbank International. Austrieciicaută un investitor care să le preia afacerile din regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO