Bănci și Asigurări

Administratorii de pensii facultative au pierdut 10 mil. euro

Administratorii de pensii facultative au pierdut 10 mil. euro

Click pentru imaginea intreaga

19.05.2008, 22:17 19

Cei Sase administratori de pensii facultative (pilonul III) de pe piata locala au inregistrat anul trecut pierderi de circa 10 milioane de euro (peste 32 de milioane de lei) din aceasta activitate, potrivit raportului anual al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
"2007 a fost marcat de cheltuieli operationale mari, ocazionate de lansarea sistemului: aderarea, colectarea contributiilor si investirea activelor (cheltuieli de marketing, publicitate, sistem informatic si salarii) si de venituri mici provenite din comisioanele percepute din contributiile brute ale celor 50.088 participanti si din valoarea activelor", se precizeaza in raportul Comisiei.
Cele mai mari pierderi din administrarea de pensii facultative au fost raportate de Allianz-Tiriac Pensii Private (-5,8 milioane de euro) si de Aviva Asigurari de Viata (-2,4 milioane de euro), ceilalti patru administratori inregistrand pierderi mai reduse, de sub un milion de euro. Singurul administrator care a obtinut un profit net marginal este OTP Garancia Asigurari (225 de euro).
"Cinci administratori au incheiat exercitiul financiar cu pierderi nete totale de circa 32 de milioane de lei, din care Allianz si Aviva au inregistrat 85% din pierderi, iar OTP a fost singurul administrator care a inregistrat profit net", se mai arata in raportul CSSPP.
Situatia rezultatelor financiare este diferita in cazul fondurilor pe care le administreaza aceste companii. Cinci din cele sapte fonduri existente pe piata au mers pe plus, chiar daca profiturile sunt inca destul de reduse.
Astfel, fondul AZT Moderato (Allianz-Tiriac) a raportat un profit net de circa 20.000 de euro, ING Clasic - 17.000 de euro, ING Optim - 11.000 de euro, AZT Vivace (Allianz-Tiriac) - 2.400 de euro, iar Pensia Mea (Aviva) - 1.100 de euro.
In acelasi timp, doua fonduri au mers pe pierdere: Prudent BCR (-1.800 de euro) si OTP Strateg (-5.400 de euro).
"In cazul fondurilor de pensii facultative, exercitiul financiar a fost pozitiv pentru cinci dintre cele sapte fonduri de pensii facultative, acestea realizand un profit net total de 173,1 de mii de lei, din care circa 93% inregistrat de fondurile ING Optim, ING Clasic si AZT Moderato. BCR Prudent si OTP Strateg sunt cele doua fonduri care au incheiat exercitiul financiar cu pierderi nete", se precizeaza in raport.
La sfarsitul anului trecut, fondurile de pensii facultative aveau active de peste 14,3 milioane de lei (circa 4 milioane de euro), investite in titluri de stat (21%), fonduri mutuale si actiuni (7%) si depozite bancare (70%).
Numarul participantilor era de aproape 51.000 la finele lunii decembrie. La sfarsitul lunii aprilie, fondurile de pensii facultative au trecut de 82.000 de participanti si de active de 29,2 milioane de lei (7,9 milioane de euro).
Cel mai mare fond dupa numarul de participanti este BCR Prudent (20.180), urmat de AZT Moderato (16.733) si ING Clasic (14.750).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO