Bănci și Asigurări

Afacerile AIG Romania scad, dar sunt mai profitabile

Afacerile AIG Romania scad, dar sunt mai profitabile
16.09.2008, 12:10 23

AIG Romania, filiala locala de asigurari generale a American International Group, a inregistrat in primul semestru o scadere de 3% a primelor brute subscrise fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 73,3 milioane de lei (20 de milioane de euro).

Peste 70% din afacerile companiei din primele sase luni au provenit din asigurari de daune la proprietati, unde primele brute subscrise au fost de circa 51,4 milioane de lei (14 milioane de euro). Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, subscrierile au scazut cu aproximativ 6% pe acest segment.

AIG Romania lucreaza doar cu clienti companii, iar volumul de business din fiecare an depinde atat de contractele noi, cat si de reinnoirea contractelor cu clientii pe care societatea deja ii are. Asiguratorul practica toate clasele de asigurari generale, in afara politelor auto, care reprezinta motorul cresterii afacerilor companiilor de asigurari de pe piata romaneasca. O alta linie de business importanta pentru AIG Romania este asigurarea pentru incendiu si calamitati naturale, unde primele brute subscrise au crescut cu 19% in prima jumatate a acestui an, pana la 11,8 milioane de lei (3,2 milioane de euro). Din asigurari de raspundere civila generala primele au fost de 4,7 milioane de lei (1,3 milioane de euro), in scadere cu 7%, in timp ce pe segmentul asigurarilor de pierderi financiare afacerile au urcat cu 15%, pana la 2,1 milioane de lei (0,6 milioane de euro).

AIG Romania a inregistrat o crestere semnificativa pe segmentul asigurarilor de asistenta a persoanelor aflate in dificultate, unde primele au fost de 1,7 mil. lei (0,5 mil. euro) in primul semestru, de

68 de ori mai mari decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Chiar daca afacerile AIG Romania au scazut usor in primul semestru, acestea sunt mai profitabile. Asiguratorul a obtinut in aceasta perioada un profit net de 3,3 milioane de lei (0,9 milioane de euro), de 4,7 ori mai mare decat in primele sase luni din 2007, cand castigul net a fost de 0,7 milioane de lei (peste 0,2 milioane de euro).

AIG Romania are un capital social de circa 8,6 milioane de lei (2,4 milioane de lei), controlat de AIG Central Europe & CIS Insurance Holding Corporation, care detine 99,99% din actiuni. Grupul AIG detine pe piata locala si o companie de asigurari de viata, AIG Life, care ocupa locul doi pe piata de profil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO