Bănci și Asigurări

Afacerile Allianz-Ţiriac au scăzut cu 20% anul trecut, la 1 mld. lei

Afacerile Allianz-Ţiriac au scăzut cu 20% anul trecut, la 1 mld. lei

Autor: Ciprian Botea

24.02.2011, 23:46 45

Allianz-Ţiriac, companie deasigurări controlată de grupul german Allianz şi de omul de afaceriIon Ţiriac, a subscris anul trecut prime brute de circa 1 mld. lei(245 mil. euro), în scădere cu 20% faţă de 2009, potrivit datelorpreliminare publicate de companie.

"Efectele directe şiindirecte ale recesiunii s-au făcut simţite la nivelul afacerilorAllianz-Ţiriac. Am traversat o perioadă în care măsurile deausteritate luate de Guvern au avut un impact relevant asupravolumului primelor brute subscrise de companie", a declarat RangamBir, directorul general al Allianz-Ţiriac. Profitul operaţional alcompaniei a coborât de aproape şase ori, până la 8 milioane lei,din cauza creşterii despăgubirilor pentru vătămări corporale dinaccidente auto şi a majorării TVA.

Veniturile din primelesubscrise pe asigurări generale au scăzut de la 1,2 miliarde lei în2009 la 940 milioane lei anul trecut din cauza vânzărilor de poliţeCasco, mai mici cu 30% decât în 2009. Declinul afacerilor pesegmentul Casco este pus pe seama scăderii pieţei de leasing.Asigurările Casco reprezintă 54% din portofoliul total alcompaniei.

Reprezentanţii Allianzsus­ţin că rata de daună (despăgubirile plătite raportate la primeîncasate) a scăzut pe Casco şi s-a menţinut la un nivel ridicat peRCA, dar nu au oferit date concrete în acest sens. La nivelulîntregii pieţe, rata de daună ajunge la 11-12% pe Casco şi 60% peRCA.

Pe asigurări de viaţă,Allianz-Ţiriac a subscris prime brute de 92 milioane lei, cu 7% maipuţin decât în 2009. "Am reuşit stabilizarea portofoliului deasigurări de viaţă şi am obţinut chiar o îmbunătăţire a vânzărilorde poliţe noi în ultimul trimestru al anului, tendinţă care a fostsusţinută şi de lansarea de noi produse de asigurări de viaţăpentru clienţii cu venituri medii", a mai spus Bir.

Şeful Allianz se aşteaptă caşi 2011 să fie un an dificil pentru piaţa de asigurări, încondiţiile în care estimează un decalaj de şase luni între ieşireaeconomiei din recesiune şi revenirea pe plus a industriei deasigurări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO