Bănci și Asigurări

Afacerile Groupama au scazut cu 12%

27.08.2009, 15:43 8

Companiile de asigurari ale grupului francez Groupama - Asiban, BT Asigurari si OTP Garancia - au inregistrat in prima jumatate a anului o scadere de 12% a primelor brute subscrise, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, pana la valoarea de 104 milioane de euro, potrivit raportului semestrial publicat de grup.

Groupama este cel mai mare investitor de pana acum din piata asigurarilor. Francezii au platit circa 450 mil. euro in 2007 si 2008 pentru a prelua cele trei companii pe care le detin acum si au mai investit in ele mai multe zeci de milioane de euro. In prezent, cele trei companii se afla in proces de fuziune.

"Veniturile din asigurari de proprietate si accidente au scazut cu 7,9%. Asigurarile auto si de raspundere (civila auto - n.r.) s-au contractat cu 3%, respectiv 2,6%, din cauza scaderii cu 50% a vanzarilor de masini noi in prima jumatate a lui 2009, dar si din cauza abordarii mai selective a grupului, pentru imbunatatirea rezultatelor din subscriere. Veniturile din asigurari de viata si de sanatate au scazut cu 38,6%", se precizeaza in raportul semestrial.

Piata asigurarilor a inregistrat o crestere de 6% in primul semestru. Pe segmentul de asigurari generale cresterea a fost de circa 8%, in timp ce primele brute subscrise din asigurari de viata s-au redus cu 3%.

 

Cea mai mare fuziune

Fuziunea celor trei companii ale Groupama este cel mai mare proces de acest fel care a avut loc pana acum in piata asigurarilor. Pe piata va aparea un nume nou, Groupama Asigurari, care pana acum un an si jumatate era aproape necunoscut in Romania, desi grupul francez are o pozitie importanta la nivel regional. Prima etapa a fuziunii va fi finalizata la sfarsitul lunii septembrie, cand BT Asigurari va absorbi Asiban si va fi creata Groupama Asigurari, iar pana la inceputul anului viitor noua companie va absorbi si OTP Garancia, cel mai mic asigurator din cei trei controlati de francezi.

Reprezentantii Groupama pe piata locala nu au oferit comentarii cu privire la evolutia afacerilor in primul semestru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO