Bănci și Asigurări

Afacerile Groupama au scazut cu 9% in T1, la 51 mil. euro

20.05.2009, 13:38 13

Primele brute subscrise de companiile grupului francez Groupama - Asiban, BT Asigurari si OTP Garancia - au scazut cu 9% in primul trimestru din acest an, pana la 219 milioane de lei (51,3 mil. euro).

Asiban are cea mai mare pondere in afacerile grupului, dar in primele trei luni compania mai mult a platit despagubiri decat a subscris. In timp ce primele brute subscrise de Asiban au fost de 124,2 milioane de lei (29,1 mil. euro), in scadere cu circa 8% fata de primele trei luni din 2008, despagubirile brute platite de companie s-au ridicat la 137 de milioane de lei (32,1 milioane de euro). Astfel, subscrierile au fost cu 3 milioane de euro sub nivelul despagubirilor brute din aceasta perioada.
BT Asigurari, a doua companie ca marime din grup, a incheiat primele trei luni cu afaceri de 76 de milioane de lei (17,8 mil. euro) si despagubiri brute platite de 56,2 milioane de lei (13,2 mil. euro). Fata de primul trimestru din 2008 afacerile BT Asigurari au scazut cu 15%.
OTP Garancia, a treia companie a Groupama, a inregistrat prime brute subscrise de 18,8 milioane de lei (4,4 mil. euro) in aceasta perioada.
Groupama este unul dintre cei mai mari investitori din piata locala a asigurarilor, dupa ce a platit peste 470 mil. euro pentru a cumpara cele trei companii in 2007 si 2008. Pretul platit pentru Asiban, de peste 350 mil. euro, a fost un record pentru piata romaneasca de asigurari, reprezentand mai mult decat dublul primelor brute subscrise de companie.
Asiban si BT Asigurari vor fuziona pana la sfarsitul lunii septembrie, formand Groupama Asigurari, companie care pana in 2010 va absorbi si OTP Garancia. Groupama este al treilea jucator din piata asigurarilor la nivel de grup, dupa Vienna Insurance si Allianz, cu o cota de piata de peste 11% la sfarsitul anului trecut.
Fuziunea celor trei asiguratori costa aproximativ 20 de milioane de euro si reprezinta cel mai mare proces de acest fel care a avut loc pana acum in piata asigurarilor.
In 2008 francezii au inregistrat o pierdere de aproape 24 de milioane de euro din operatiunile de pe piata romaneasca, potrivit unui raport publicat recent de grup.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO