Bănci și Asigurări

Afacerile Omniasig au scăzut cu 17%, profitul cu 58%

Afacerile Omniasig au scăzut cu 17%, profitul cu 58%

Autor: Ciprian Botea

21.03.2011, 23:40 53

Omniasig, a treia companie din piaţa asigurărilor, controlată degrupul austriac Vienna Insurance, a obţinut anul trecut un profitbrut de 21,8 milioane lei (5,2 mil. euro), în scădere cu 58% faţăde 2009, potrivit raportărilor financiare preliminare. Rezultatuleste conform cu standardele internaţionale de raportare (IFRS).

Scăderea profitului vine în condiţiile în care primele brutesubscrise de companie s-au diminuat cu 17% şi au ajuns la 916milioane lei anul trecut (218 mil. lei), pe fondul reduceriiveniturilor din vânzarea de poliţe auto. Omniasig activează numaipe piaţa asigurărilor generale, care s-a contractat cu 7,5% în2010.

"Scăderea se datorează legăturii directe care există întreindustria asigurărilor şi celelalte segmente importante aleeconomiei, puternic afectate de criză, precum: auto, leasing saubancar", au explicat oficialii asigurătorului.

Omniasig a înregistrat prime de 432 milioane lei din poliţeCasco, segment pe care a ocupat a doua poziţie din piaţă, înscădere cu 32% faţă de anul anterior, în timp ce veniturile dinasigurări de răspundere civilă auto s-au diminuat cu 7%, până la253 milioane lei.

Segmentele de piaţă pe care asigurătorul a raportat creşterisunt asigurările de incendiu şi calamităţi naturale - cu un plus de11%, la 160 milioane lei -, asigurările de accidente şi cele derăspundere civilă generală. Creşterea veniturilor din aceste poliţenu a putut compensa însă declinul din asigurări auto, careînsumează circa 75% din afacerile companiei.

Asigurătorul a plătit în 2010 despăgubiri de 683 mil. lei, înscădere de la 905 mil. lei în anul anterior. Volumul daunelorachitate în contul poliţelor Casco a fost de 453 mil. lei, în timpce pe RCA au fost plătite despăgubiri de 186 mil. lei. "Strategiaadoptată în 2011 se axează pe dezvoltarea, promovarea şi creşterealiniilor de asigurare nonauto şi monitorizarea procesului degestionare şi soluţionare a daunelor", au precizat oficialiiOmniasig.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO