Bănci și Asigurări

Afacerile Omniasig scad cu 6%, pana la 1,11 miliarde de lei

Afacerile Omniasig scad cu 6%, pana la 1,11 miliarde de lei
25.03.2010, 23:10 21

Omniasig, a doua companie din piata asigurarilor, controlata degrupul austriac Vienna Insurance, a inregistrat anul trecut pentruprima data o scadere a subscrierilor, de 6%, pana la nivelul de1,11 mld. lei (264 mil. euro), potrivit datelor publicate decompanie conform standardelor internationale de raportarefinanciara (IFRS).

"Scaderea de cateva procente a fost cauzata de interconectareaindustriei asigurarilor cu multe alte segmente importante aleeconomiei, respectiv: segmentul auto, leasing, bancar si imobiliar,acestea fiind cele mai afectate de criza economica", au explicatoficialii Omniasig.

Profitul brut al companiei a coborat la 52,7 mil. lei (12,5 mil.euro), fata de 141 mil. lei net in anul anterior. In 2008 castigulcompaniei a crescut semnificativ ca urmare a vanzarii participatieidetinute la asiguratorul Unita catre grupul austriac Uniqa.

Omniasig activeaza numai pe piata asigurarilor generale, care ascazut cu 2% anul trecut, potrivit datelor Comisiei de Supravegherea Asigurarilor, dupa ce in anii anteriori a avut cresteri de peste20%.

Aproape 60% din afacerile Omniasig provin din asigurari autoCasco, segment pe care compania a stagnat anul trecut, nivelulsubscrierilor fiind de 635,2 mil. lei (150 mil. euro). Pe segmentulRCA (asigurari de raspundere civila auto obligatorie) subscrieriles-au redus cu 3,5%, pana la 272 mil. lei. Asigurarile auto auastfel o pondere de peste 80% in afacerile companiei. Intr-uninterviu acordat ZF in aprilie 2008, presedintele Omniasig,Constantin Toma, afirma ca va incerca sa nu lase pondereaasigurarilor auto sa treaca de 75%, in conditiile in care acestepolite sunt mult mai putin profitabile decat alte tipuri deasigurari.

In schimb, asiguratorul a inregistrat o crestere a primelor dinpolite de raspundere civila generala de 19%, pana la 17,3 mil. lei.Alte segmente de business unde s-au inregistrat cresteri suntasigurarile de mijloace de transport feroviar, naval si aerian, darsi asigurarile de bunuri in tranzit.

Despagubirile platite de Omniasig au urcat cu 22% in 2009, panala 905 mil. lei (214 mil. euro).

"Atat ramura RCA, cat si cea a asigurarilor Casco au inregistratcresteri semnificative la valoarea daunelor platite, astfel: de27,45% la Casco si de 26,32% la RCA, comparativ cu anul anterior",afirma oficialii Omniasig.

Compania se afla la numai un pas de principalul sau competitor,Allianz-Tiriac, liderul pietei de asigurari, cele doua societatifiind despartite de o diferenta de 40 mil. euro intre primele brutesubscrise in 2009. Daca luam in calcul doar businessul de asigurarigenerale al Allianz-Tiriac, diferenta dintre cei doi asiguratori sereduce la 20 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO