Bănci și Asigurări

Allianz-Tiriac Pensii: In cinci ani vom ajunge la 1 mld. euro active

Allianz-Tiriac Pensii: In cinci ani vom ajunge la 1 mld. euro active

Crinu Andanut, directorul general al Allianz-Tiriac Pensii Private: Toata lumea s-a pus la adapost de actiuni, pentru ca lovesc in imaginea randamentului zilnic. In Romania clientii nu au rabdare sa astepte termenul lung, cand actiunile vor creste.

24.10.2008, 20:16 18

Allianz-Tiriac Pensii, care administreaza al doilea fond de pensii obligatorii de pe piata si doua fonduri de pensii facultative, va ajunge la active de un miliard de euro in 2013, adica in cinci ani, afirma directorul general al companiei, Crinu Andanut. El spune ca investitiile care s-au facut pentru dezvoltarea companiei vor fi recuperate in urmatorii zece ani.

"Recuperarea investitiei se va face probabil in 2018, dar depinde de ce se va intampla in anii urmatori. Exista doua tendinte: unii politicieni vor sa inghete contributiile la pensiile obligatorii la 2%, dar pe de alta parte, exista si altii care vor cresterea mai rapida a contributiilor decat s-a prevazut initial. Daca vor creste mai rapid, companiile de pensii vor putea plasa mai bine banii, pentru ca vor avea active mai mari", spune Andanut.
In prezent, contributia la fondurile de pensii obligatorii este de 2% din salariul brut lunar, aceasta urmand sa fie majorata cu 0,5 puncte pe an, pana la 6% in opt ani. Orice schimbare a legislatiei afecteaza planul de afaceri initial al unei companii de pensii, afima seful Allianz-Tiriac.
"Noi ne-am depasit planul initial, de a atrage 800-900 de mii de clienti la fondul de pensii obligatorii, acum avem peste un milion. Dar aceasta depasire s-sa intamplat pe fondul lipsei de statistica, pentru ca nimeni nu stia care este de fapt dimensiunea pietei, institutiile statului nu au stiut sa ne spuna nimic. Dupa campania de aderare, pensiile private au devenit un indicator al numarului de salariati, al pietei gri si al gradului de colectare a contributiilor de asigurari sociale, care este catastrofal. Avem probleme mari de evidenta si colectare, sunt sute de milioane de euro care nu vin la bugetul de stat", sustine Andanut.
In prezent, pentru 13% din cei 4,4 milioane de angajati care au aderat la fondurile de pensii obligatorii inca nu s-a colectat nicio contributie.
"Gradul de colectare nu cred ca va creste peste 90%, vor ramane permanent 10% din angajati cu contributii necolectate, ceea ce va prelungi recuperarea investitiilor", spune Andanut. El estimeaza ca in intreaga piata de pensii private s-au investit peste 500 de milioane de euro in dezvoltarea companiilor, dar nu a precizat valoarea in cazul Allianz-Tiriac Pensii.
Andanut considera ca, mai ales in conditiile actuale de colectare, fondurilor de pensii cu mai putin de 100.000 de participanti le va fi greu sa reziste pe piata.
"Aceasta este masa critica pentru care poti sa-ti asiguri recuperarea investitiilor." In aceasta situatie sunt patru fonduri de pensii obligatorii: KD (circa 8.000 de clienti), Prima Pensie (19.000), OTP (21.700) si Bancpost (25.000). Si fondul administrat de Omniasig are mai putin de 100.000 de clienti, insa acesta urmeaza sa fuzioneze cu fondul BCR, jucatorul astfel creat urmand sa aiba peste 200.000 de clienti.
"Nu suntem interesati de achizitia unui fond, pentru ca in cazul in care cumperi un fond cu 10.000 de participanti, de exemplu, nu esti sigur ca ii cumperi pe toti, pentru ca au dreptul sa se transfere. De altfel, tranzactiile din piata pensiilor vor avea doua componente: una fixa pe participant si una variabila, in functie de cati raman la fond dupa achizitie."
In ceea ce priveste reactia pietei pensiilor la criza financiara, Andanut spune ca aceasta are un comportament unitar, iar randamentele pe termen scurt au generat o falsa competitie intre administratori.
"Strategia de moment este a pietei, avem acum un comportament de grup, care vine de la un defect al pietei romanesti. Inca putini inteleg ce inseamna investitia, pentru ca romanul nu s-a nascut investitor. Din cauza celor care se uita la randamentele pe termen scurt, se genereaza o falsa competitie intre administratori. Dupa lege, randamentul fondurilor se calculeaza la fiecare doi ani, dar acest termen este foarte scurt. Businessul de pensii este de cel putin sapte ani, deci prima judecata relevanta ar fi probabil peste vreo cinci ani."
Pentru a-si conserva randamentele in perioada crizei, fondurile au investit cea mai mare parte a activelor in instrumente cu venit fix, cum ar fi titlurile de stat sau depozitele bancare, iar expunerea pe actiuni este foarte redusa.
"Fata periculoasa a crizei este managementul defectuos. Toata lumea s-a pus la adapost de actiuni, toti au fugit de ele, pentru ca lovesc in imaginea randamentului zilnic. Asta ne-a facut sa marsam pe comportamentul de grup, pentru ca in Romania clientii nu au rabdare sa astepte termenul lung, cand actiunile vor creste. Acum ele au preturi foarte atractive, iar cele care sunt acum la pamant vor avea un reviriment extraordinar cand piata isi va reveni, acesta va fi momentul adevarului."
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO