Bănci și Asigurări

Alpha a făcut profit brut de 10 mil. euro în trimestrul al III-lea, în creştere cu 23%

Alpha a făcut profit brut de 10 mil. euro în trimestrul al III-lea, în creştere cu 23%

Alpha Bank a constituit provizioane pentru acoperirea pierderilor din credite neperformante de 71,7 mil. euro

Autor: Ciprian Botea

24.11.2010, 19:29 11

Grupul elen Alpha Bank, care controlează una din primele zecebănci locale după active, a raportat pentru trimestrul al treileaun profit brut de 10,2 mil. euro din operaţiunile derulate înRomânia, în creştere cu 23% faţă de perioada corespunzătoare din2009.

Cumulat pe primele nouă luni, profitul brut a fost de 33,9 mil.euro, ceea ce înseamnă o scădere cu 21% faţă de perioada ianuarie -septembrie 2009, potrivit datelor publicate de grup la Atena.Câştigul la nouă luni a fost afectat de creşterea accelerată acheltuielilor cu provizioanele în prima parte a anului, care nu aputut fi compensată de majorarea veniturilor şi scădereacheltuielilor operaţionale.

Banca a constituit provizioane pentru acoperirea pierderilor dincredite neperformante de 71,7 mil. euro în intervalulianuarie-septembrie, în creştere cu 54% faţă de aceeaşi perioadă aanului trecut. Presiunea exercitată de provizioane s-a diminuatînsă în trimestrul al treilea, când valoarea acestora a crescut cu5%, la 24,7 mil. euro.

Alpha Bank avea la sfârşitul lui septembrie un portofoliu decredite de 3,75 mld. euro, în scădere cu 12,5% faţă de aceeaşi lunădin 2009. Soldul creditelor a scăzut cu 9,6% doar în trimestrul altreilea. Cu un volum de 2,6 mld. euro, finanţările corporatereprezintă peste 70% din soldul total al împrumuturiloracordate.

Grecii îşi asumă o cotă de piaţă de 7,6% pe sgmentul decreditare la sfârşitul primelor nouă luni, în scădere de la 8,5% îniunie şi respectiv 8,9% în septembrie anul trecut. Pondereacreditelor neperformante a ajuns la 7% în septembrie 2010, faţă de5,7% la jumătatea anului.

În ceea ce priveşte retailul, creditele ipotecare au ajuns la819 mil. euro, iar cele de consum la 297 mil. euro. Soldulcreditelor ipotecare a crescut cu 7,1% în ultimul an, în timp ceportofoliul de împrumuturi de consum s-a restrâns cu 16%. O scăderecu două cifre a fost consemnată şi în cazul volumului finanţăriloracordate companiilor.

În paralel, depozitele atrase de la clientelă s-au majorat cu 3%în ultimul an, ajungând la 1,5 mld. euro. Finanţările acordate suntînsă în continuare de 2,5 ori mai mari decât sumele atrase de laclienţi, chiar dacă banca a plătit printre cele mai mari dobânzi depe piaţă.

Alpha Bank a închis opt sucursale în T3, rămânând cu 187 deunităţi în urma unei politici de restructurare. De la începutulanului, banca a închis 21 de unităţi. Numărul angajaţilor a rămasînsă constant la aproape 2.500.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO