Bănci și Asigurări

Am folosit cardurile mai des, dar am cheltuit mai putin

05.04.2010, 23:07 31

Bancherii au raportat cresteri pe utilizarea cardurilor anultrecut, dar statisticile au fost salvate doar de utilizarea maifrecventa a platilor electronice pentru ca romanii au cheltuit defapt mai putin la fiecare tranzactie.

BRD, a doua banca dupa active, a rulat anul trecut 5 miliarde deeuro pe cardurile de debit si credit aflate in portofoliu,totalizand circa 20% din tranzactiile cu carduri efectuate inRomania in 2009, potrivit reprezentantilor bancii. Banca avea indecembrie circa 2,2 milioane de carduri active.

CEC Bank, singurul jucator de top ramas in proprietateastatului, a inregistrat in 2009 tranzactii de circa un miliard deeuro pe cardurile de debit, doar 3,6% dintre acestea fiindcumparaturi la comercianti. Circa 93% din cele 640.000 de carduriaflate in portofoliul CEC la finalul anului trecut erau carduri dedebit.

Bancherii afirma ca in 2009 au continuat sa emita carduri, darnu la fel de agresiv ca in anii anteriori. "Portofoliul de carduride debit a intrat intr-un regim de croaziera in 2009 siinregistreaza o crestere din punct de vedere calitativ. Cardul decredit a confirmat insa tendinta inregistrata inca de la lansareasa, portofoliul crescand cu 40% fata de 2008", a declarat ElenaOprea, director de carduri in cadrul BRD.

In acelasi timp, mai spun bancherii, numarul de tranzactii acrescut mai repede decat valoarea acestora, ceea ce arata caromanii au avut mai putini bani de cheltuit sau au preferat saeconomiseasca pe fondul incertitudinilor legate de evolutiaeconomiei. "Anul trecut, ritmul de crestere a numarului detranzactii a fost net superior celui de crestere a valoriitranzactiilor, rezultand o scadere a valorii pe tranzactieefectuata cu cardul", a declarat Adrian Chichita, director adjunctretail in cadrul OTP.

Valoarea retragerilor de numerar de la bancomat si a platilor cucardul la comercianti a fost anul trecut de circa 24 de miliarde deeuro, usor mai ridicata decat in 2008, arata datele BNR. Exprimatain lei, cresterea este insa de aproximativ 13% ca urmare adeprecierii monedei nationale.

In cazul UniCredit Tiriac Bank platile cu cardul la comerciantiajungeau la 33% din valoarea totala a tranzactiilor. Astfel,clientii bancii au retras 321 milioane de lei (76 mil. euro) de labancomat si au platit direct cu cardul cumparaturi in valoare de160 milioane de lei (circa 40 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO