Bănci și Asigurări

Americanii de la GE Money se gandesc sa isi faca banca

Americanii de la GE Money se gandesc sa isi faca banca

Ron Malak, directorul general al GE Money Romania: Cred ca acum este un moment foarte bun pentru a infiinta o banca. Aparitia unei noi banci in momentul in care criza se va apropia de sfarsit ar avea multe avantaje, avand in vedere ca bancile concurente nu se vor simti foarte bine dupa criza.

18.03.2009, 00:00 55

GE Money, divizia de finantari de retail a gigantului american General Electric, care detine companiile de credite si leasing Domenia Credit, Ralfi si Motoractive Leasing, ar putea infiinta o banca pe piata locala, aceasta fiind strategia grupului in toate tarile din Europa Centrala si de Est in care activeaza.

"O parte a strategiei noastre in tarile din Europa Centrala si de Est, inclusiv in Romania, este sa cream banci universale", a declarat intr-un interviu acordat ZF Ron Malak, directorul general al GE Money Romania. El nu a dat alte detalii, spunand ca acestea sunt confidentiale.
"Nu pot spune daca am inceput deja sa lucram la obtinerea autorizatiilor necesare de la BNR, sunt informatii confidentiale. Cred ca acum este un moment foarte bun pentru a infiinta o banca. Aparitia unei noi banci in momentul in care criza se va apropia de sfarsit ar avea multe avantaje, avand in vedere ca bancile concurente nu se vor simti foarte bine dupa criza", a mai spus americanul Malak, 57 de ani. El a venit la conducerea operatiunilor locale ale GE Money in august 2007, dupa ce a ocupat pozitia de director general al CitiFinancial, divizia de credite de consum a Citi, pentru Europa Centrala si de Est.
In Polonia, de exemplu, americanii sunt prezenti prin GE Money Bank si banca BPH, in Ungaria prin Budapest Bank, in Cehia prin Agrobanka, iar in Turcia prin Garanti Bank, prezenta si pe piata romaneasca.
Cele trei companii ale GE Money - Domenia Credit, Ralfi si Motoractive Leasing - au incheiat anul trecut cu un sold al creditelor acordate de peste 530 de milioane de euro, in crestere cu 27% fata de anul anterior. Domenia Credit este specializata pe credite ipotecare, Ralfi vinde credite de consum sub brandul Estima Finance, iar Motoractive da finantari in leasing, in special pentru achizitia de autovehicule. Cele trei companii au trecut printr-un proces de rebranding in 2008, iar acum functioneaza sub numele GE Money, insa din punct de vedere juridic sunt in continuare entitati separate.
La mijlocul anului trecut Malak estima ca GE Money va ajunge la un sold al creditelor de un miliard de dolari la sfarsitul lui 2008, insa criza a dat peste cap planurile americanilor.
"In prima jumatate a anului am mers conform planului initial, dar a aparut criza in semestrul doi, iar asteptarile noastre s-au schimbat. Am inceput sa fim mult mai selectivi in legutura cu clientii si riscurile. Trecem atat printr-o criza de lichiditati, cat si printr-o criza de incredere, este un cerc vicios."
Din cauza restrangerii activitatii, GE Money a decis recent sa renunte pana la sfarsitul primului semestru la 9% din angajati, adica la 85 de persoane din cele 965 care lucreaza in cadrul grupului. Acesti angajati vor primi inca doua salarii dupa plecarea din companie si vor beneficia de asistenta in gasirea unui nou loc de munca, prin intermediul unui parteneriat cu o firma de consultanta in resurse umane. "Vedem o incetinire a businessului nostru si trebuie sa ne ajustam resursele. Volumul de credite acordate a scazut cu peste 50% in primele luni ale anului, comparativ cu primele luni din 2008, la fel ca toata piata de creditare."
Malak afirma ca grupul nu ia in calcul iesirea de pe piata locala, pe care a intrat la sfarsitul lui 2006 prin achizitia celor trei companii de la fondul RAEF pentru suma de 140 de milioane de euro.
"Nu ne-am gandit sa iesim de pe piata. Piata romaneasca este foarte atractiva si credem in viitorul ei. Cand criza se va termina, piata va ramane la fel de atractiva ca inainte de aceasta. Nu sunt fericit ca trecem printr-o astfel de perioada, dar in GE avem cunostintele necesare pentru a trece de astfel de crize."
Malak nu a dat o previziune cu privire la rezultatele GE Money in 2009, spunand ca bugetele se fac pentru perioade foarte scurte de timp si ca este greu de vazut cum vor sta lucrurile la sfarsitul anului.
Dupa intrarea pe piata romaneasca, GE Money a investit circa 15 milioane de dolari in extindere, rebranding si angajari. In 2007 americanii au angajat peste 300 de persoane, ajungand la 900 de salariati, iar la sfarsitul anului trecut numarul acestora se apropia de 1.000.
Reteaua teritoriala a GE Money cuprinde 29 de sucursale si sase echipe de vanzari directe ale Domenia Credit, 18 centre de vanzari ale Motoractive Leasing si 800 de puncte de vanzare ale Ralfi in magazinele retailerilor parteneri.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO