Bănci și Asigurări

Analistii: BNR tine dobanda sus de teama cursului si a inflatiei. Cum comentati?

Analistii: BNR tine dobanda sus de teama cursului si a inflatiei. Cum comentati?

Mugur Isarescu

05.08.2009, 00:00 36

In conditiile in care inflatia estimata pentru luna iulie se situeaza in jurul pragului de 5%, dobanda reala rezultata este de peste trei puncte procentuale, putand fi considerata prea mare pentru actualele conditii de recesiune economica.

In Polonia a devenit deja real negativa, desi economia sta mult mai bine acolo, iar in Cehia este aproape de zero.

"Dobanda reala este in continuare mare, dar marja de manevra a BNR nu este nelimitata, principalul impediment in acest sens fiind presiunea asupra cursului cursului", crede Dumitru. "De aceea e imposibil de spus cu exactitate cu cat va reduce BNR dobanda pana la finalul anului, pentru ca sunt mai multi factori care trebuie luati in calcul. Noi mizam pe 8%", a precizat el.

"Conduita politicii monetare a continuat sa fie prudenta, BNR calibrandu-si in permanenta ansamblul conditiilor monetare in sens larg in vederea consolidarii ratei inflatiei catre obiectivele stabilite pe termen mediu si a asigurarii conditiilor favorabile revitalizarii sustenabile a procesului de creditare", potrivit comunicatului bancii centrale.

BNR noteaza ca functionarea pietei monetare s-a imbunatatit, dobanzile la care bancile isi ofera imprumuturi intre ele apropiindu-se de rata de politica monetara.

De altfel, Consiliul de Administratie al BNR a mai hotarat ieri sa scurteze maturitatea operatiunilor repo - principalul instrument de politica monetara utilizat in prezent, prin care ofera credite de refinantare bancilor - de la o luna la o saptamana.

Lucian Anghel crede ca BNR trebuie sa adopte o politica prudenta, de reducere graduala a dobanzii, in conditiile in care "inflatia nu este un indicator ireversibil", ceea ce face ca dobanda reala sa nu tina doar de deciziile institutiei.

Analistii de la UniCredit mizeaza pe inca o reducere de 0,25 sau chiar 0,5 puncte procentuale in luna septembrie, dar asteapta in perioada urmatoare un comportament mai prudent din partea bancii centrale, date fiind riscurile inflationiste si presiunea asupra cursului.

Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank, estimeaza o scadere a dobanzii cu o jumatate de punct procentual in urmatoarea sedinta de politica monetara, aceasta urmand sa ramana la 8% pana la sfarstul anului.

"Avand in vedere contractia severa a economiei, consider ca cel mai probabil dobanda cheie va scadea la 8% la urmatoarea sedinta. In ceea ce priveste ultima sedinta de politica monetara, gradul de incertitudine este destul de mare, si ar putea aparea presiuni suplimentare asupra cursului de schimb, determinand banca centrala sa mentina dobanda neschimbata la 8%", a declarat Hancila.

 

Cursul de schimb nu va fi afectat

Analistii spun ca decizia BNR de a reduce dobanda de referinta nu ar trebui sa aiba un impact major asupra cursului de schimb valutar.

"Nu cred ca decizia BNR de a reduce dobanda va influenta cursul valutar, pentru ca sentimentul in ceea ce priveste situatia din regiune este unul pozitiv", crede Anghel. "Stabilitatea cursului depinde in acelasi timp de masurile anticriza pe care le vom adopta si de respectarea acordului cu FMI si Comisia Europeana", a precizat el.

"Relaxarea politicii monetare nu va avea un impact major asupra cursului de schimb, deoarece reducerea dobanzii-cheie va fi compensata de eliberarea rezervelor la pasivele in valuta, marind cantitatea de valuta din piata si leul chiar ar putea sa se aprecieze usor pe termen scurt dupa intrarea in vigoare a ultimei decizii", apreciaza si Melania Hancila.

 

Dobanzile pe piata vor continua sa scada

Dobanzile la depozitele in lei vor continua sa scada in urma deciziei de ieri a BNR, dar si conditiile de creditare ar putea fi relaxate desi nu depind in totalitate de politica bancii centrale, mai spun analistii.

"Este foarte probabil ca la anumite tipuri de credite in lei - cele cu garantii ipotecare, de exemplu - sa vedem dobanzi sub 10% pana la finalul anului. In cazul creditelor de consum situatia nu se va schimba insa semnificativ in conditiile in care somajul este in crestere, iar semnale puternice privind stabilizarea economiei intarzie sa apara", considera Anghel.

Si Ionut Dumitru apreciaza ca este posibil ca dobanzile la creditele in lei cu garantii sa coboare pana in jurul pragului de 10% si chiar sub acesta. In schimb, Melania Hancila considera ca "sunt sanse scazute sa vedem dobanzi efective la credite (DAE) de o singura cifra anul acesta deoarece ROBOR-ul nu va scadea sub pragul de 8 % si primele de risc vor ramane substantiale".

 

Unde merg banii eliberati din rezerva

Analistii spun ca exista o serie de variante in ceea ce priveste directia in care o vor lua banii eliberati de BNR din rezerva valutara in urma reducerii rezervelor minime obligatorii, dar admit ca solutia ca acestia sa alimenteze Trezoreria statului este cea mai la indemana.

 "Nici populatia, nici companiile nu mai au capacitate de indatorare, in conditiile in care perspectivele financiare nu sunt deloc pozitive. De aceea trebuie gasite variante de plasament, iar plasamentele la Ministerul Finantelor raman o alternativa buna", spune Ionut Dumitru.

In schimb, Lucian Anghel crede ca o solutie ar fi plasarea acestor bani in programul "Prima casa". Si analistii de la UniCredit se asteapta ca banii eliberati de BNR sa impulsioneze creditarea pe segmentul ipotecar si al imprumuturilor pentru investitii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO