Bănci și Asigurări

Analistii nu se hotarasc pana unde coboara dobanda BNR

Analistii nu se hotarasc pana unde coboara dobanda BNR
15.07.2009, 00:00 18

Incetinirea rapida a inflatiei pe fondul contractiei economice puternice a redeschis discutiile privind nivelul pana la care BNR ar trebui sa reduca dobanda cheie la leu, analistii luand acum in calcul rate tot mai apropiate de 7% pe an.
Aceasta ar insemna ca banca centrala sa mai taie pana la doua puncte din dobanda de la nivelul actual de 9% pe an, in conditiile in care mai are programate trei sedinte pe probleme de politica monetara pana la sfarsitul anului.
Cea mai optimista proiectie vine acum de la economistul Citi din Turcia, care considera ca BNR va reduce dobanda la 7,25% pe an pana la sfarsitul anului. La polul opus, analistii locali ai ING vad dobanda cheie la leu la 8,75% pe an in decembrie.
Pasul moderat de reducere a dobanzii de pana acum - o prima taiere de un sfert de punct procentual in februarie si inca doua de cate o jumatate de punct procentual de la inceputul anului - ii determina insa pe unii analisti sa fie mai rezervati, mizand in continuare ca dobanda BNR va fi la cel putin 8% pana la sfarsitul anului.
Totusi, in conditiile in care toti indicatorii lunari privind evolutia economiei - de la vanzarile de retail, la productia industriala sau activitatea in constructii - arata ritmuri anualizate de scadere chiar si de doua cifre, devine tot mai clara necesitatea unei relaxari a politicii monetare.
"Contractia marcanta a economiei va fi privita cu mai multa atentie de BNR in a doua jumatate a anului. Aceasta, impreuna cu pachetul multilateral de finantare incheiat cu FMI si UE si o ajustare mai rapida decat se anticipa a dezechilibrului extern, ar trebui sa determine BNR sa relaxeze politica monetara pana la sfarsitul anului", noteaza Ilker Domak, analistul-sef al Citi pentru Turcia si Europa de Sud-Est, intr-un raport publicat dupa anuntul privind incetinirea inflatiei la 5,84% in iunie. El considera ca dobanda cheie la leu va cobori pana la 7,25% pe an, in conditiile in care inflatia anuala va frana pana la 5% in decembrie.
Analistii RBS Bank Romania sunt chiar mai optimisti in privinta inflatiei, asteptandu-se sa coboare la 4,8% in decembrie.
"Vedem inflatia pe un trend descendent, iar luna iulie ar trebui sa aduca deja o incetinire la 4,8%-5%", spune Catalina Molnar, senior economist al RBS Bank Romania. Ea vede dobanda cheie a BNR la 7,5% pe an in decembrie.
Ceva mai moderat, scenariul economistilor de la Raiffeisen Bank indica o reducere a dobanzii cheie la leu cu inca un punct procentual fata de nivelul prezent.
"Avand in vedere prabusirea activitatii economice, credem ca banca centrala va continua sa reduca rata de politica monetara la urmatoarele sedinte. La acest moment, ne asteptam ca BNR sa coboare dobanda cheie spre 8% pe an la sfarsitul anului", considera economistii de la Raiffeisen Bank.
Economistul Citi Ilker Domak subliniaza ca exista totusi si riscuri privind reducerea dobanzii.
"Posibilitatea unei intreruperi bruste a ajustarii dezechilibrului extern si presiuni puternice de depreciere a leului reprezinta principalele riscuri pentru scenariul nostru privind dobanda cheie", apreciaza Domak.
Scenariul cel mai pesimist vine de la ING. Nicolaie Alexandru Chidesciuc, economistul-sef al ING, considera ca inflatia va accelera din nou in toamna, astfel incat va ajunge la 6,3% in decembrie. In aceste conditii, el se asteapta ca BNR sa mai taie doar un sfert de punct procentual din dobanda, pana la 8,75% pe an, la sedinta din august.
"In acest context, este foarte dificil sa vedem o reducere a dobanzii sub 8% pe an pana la sfarsitul anului sau chiar pana la 7% pe an, asa cum indica unele opinii. Pentru aceasta, inflatia ar trebui sa coboare la 4% in a doua parte a lui 2009, insa o asemenea evolutie este foarte improbabila. Mai mult, nu exista sprijin din partea politicii fiscale, ceea ce inseamna ca presiunea va ramane pe politica monetara", spune Chidesciuc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO