Bănci și Asigurări

Angajatorii platesc 71% din pensiile facultative

20.10.2008, 16:10 20

Pentru majoritatea clientilor din sistemul pensiilor facultative (pilonul III), contributiile la fonduri sunt platite partial sau integral de angajator, ceea ce inseamna ca pensiile au fost oferite ca beneficii extrasalariale, arata datele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), prezentate in bilantul sistemului de la finalul trimestrului al treilea.

In cazul a 58% din cei peste 125.000 de angajati care au aderat la un fond de pensii facultative, contributiile sunt platite numai de compania la care lucreaza, iar alti 13% din clientii acestor fonduri contribuie si ei, alaturi de angajator. Aceasta inseamna ca pentru 71% din contractele de pensii facultative incheiate pana acum angajatorul este implicat in plata contributiilor, iar in aceasta situatie se afla peste 89.000 de persoane. In acelasi timp, 29% din clienti isi platesc singuri contributiile.
"Increderea populatiei in sistemul de pensii facultative este un proces lent si de durata, iar cresterea numarului de participanti si, implicit, a activelor fondurilor poate fi stimulata prin majorarea nivelului deductibilitatii fiscale, atat la nivelul angajatorilor, cat si la nivelul participantilor sau al potentialilor participanti. Ridicarea nivelului facilitatii fiscale, precum si acordarea unei deductibilitati totale este de natura a incuraja angajatorii sa contribuie in beneficiul salariatilor pentru pensiile facultative", se arata in bilantul CSSPP.
Incepand cu anul viitor pragul de deductibilitate a pensiilor facultative va fi de 800 de euro cumulat pentru angajat si angajator, dublu fata de nivelul de acum. De asemenea, contributiile vor fi scutite de plata asigurarilor sociale, ceea ce va stimula vanzarile catre companii.
Mai mult de jumatate din clientii fondurilor de pensii facultative (50,57%) au intre 30 si 44 de ani, 33,61% au peste 45 de ani, iar 15,82% au intre 16 si 29 de ani, potrivit informatiilor CSSPP. In ceea ce priveste structura pe sexe, barbatii au o pondere mai mare, de 50,58%.
"Legislatia pensiilor private nu interzice participarea la pensiile facultative in functie de varsta, oricine putand contribui in sistem cu pana la 15% din veniturile brute realizare lunar. Pentru a putea beneficia de o pensie facultativa, conditiile legale impun ca fiecare participant sa aiba cel putin 90 de contributii lunare (nu neaparat consecutive) facute la fond, o varsta de cel putin 60 de ani si o suma minima acumulata", se mai arata in raportul Comisiei.
Cei mai multi participanti la fondurile de pensii facultative lucreaza in domeniul financiar (20,2%) si in industrie (13,7%). La sfarsitul lunii septembrie pe piata pensiilor facultative activau noua fonduri, valoarea activelor administrate fiind de circa 16 milioane de euro, in conditiile in care sistemul a fost lansat vara trecuta.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO