Bănci și Asigurări

Angajatorii uita sa plateasca: 120 mil. euro lipsesc din conturile de pensii private ale romanilor

Angajatorii uita sa plateasca: 120 mil. euro lipsesc din conturile de pensii private ale romanilor

Simona Ditescu, directorul general al BCR Pensii: Fondurile de pensii colecteaza mai putini bani, iar oamenii ar trebui sa fie interesati de acest lucru, de situatia pensiei, si sa verifice daca li se vireaza contributiile.

29.06.2009, 00:00 222

Numarul romanilor pentru care nu se platesc in fiecare luna contributii la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) a crescut aproape in fiecare luna, ajungand in prezent la aproape 1,37 milioane, fata de 961.000 in mai 2008, cand s-a lansat acest sistem de pensii.

Suma care nu a ajuns in conturile angajatilor care au aderat la aceste fonduri din mai 2008 pana in prezent se ridica la 123 de milioane de euro, ceea ce inseamna ca pensia celor pentru care angajatorii nu fac plati va fi mai mica.
In prezent, angajatorii sunt obligati sa vireze in fiecare luna la fondurile de pensii 2% din venitul brut al fiecarui angajat.
Tot ce trebuie sa faca firmele este sa depuna declaratiile privind contributiile de asigurari sociale la Casa Nationala de Pensii (CNPAS), care se ocupa mai departe de virarea banilor la bugetul de stat si a unei parti la fondurile private de pensii.
Din cauza faptului ca multe companii au probleme de lichiditati, ele intarzie cu plata contributiilor de pensie.
Mai mult, numarul somerilor creste de la o luna la alta, iar cei care nu primesc ajutor de somaj nu vireaza contributii la fondurile de pensii private.
"Fondurile de pensii colecteaza mai putini bani, iar oamenii ar trebui sa fie interesati de acest lucru, de situatia pensiei, si sa verifice daca li se vireaza contributiile. Daca nu se platesc acum bani, pensia lor va fi afectata, de aceea angajatii trebuie sa se asigure ca firmele la care lucreaza depun declaratiile privind asigurarile sociale", afirma Simona Ditescu, directorul general al BCR Pensii.
 
Nu se vireaza 7-11 mil. euro pe luna
De la lansarea sistemului de pensii in mai 2008 in fiecare luna nu s-au virat catre fondurile de pensii private intre 7 si 11 milioane de euro. In prezent, peste 28% din cei aproape 4,8 milioane de clienti ai fondurilor nu primesc bani in cont in fiecare luna. Intre momentul platii contributiilor si cel careia ii sunt aferente exista un decalaj de doua luni, adica pentru aprilie se platesc contributii in luna iunie.
"Se vede deja in piata pensiilor private problema somajului. Am observat ca a scazut si numarul clientilor repartizati aleatoriu (cei care intra pentru prima data in campul muncii si nu isi aleg un fond timp de patru luni sunt repartizati in mod aleatoriu de CNPAS - n.r.), deoarece nu se mai fac angajari. Aproape s-a injumatatit numarul lor", mai spune directorul general al BCR Pensii.
 
 
BCR pregateste fuziunea cu fondul OTP
 
BCR Pensii a ajuns la un acord de preluare a fondului de pensii private obligatorii (pilonul II) OTP si a depus deja dosarul la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) pentru a obtine aprobarea fuziunii. BCR Pensii urmeaza sa absoarba fondul administrat de OTP. "Am depus deja dosarul la CSSPP pentru aprobarea preliminara. Daca o primim, ar urma sa transmitem scrisori catre participanti cu informari privind fuziunea. In maximum o luna ar trebui sa primim un raspuns de la CSSPP", spune Simona Ditescu. Aceasta este a doua fuziune in care va fi implicat fondul BCR, dupa ce recent acesta a primit aprobarea CSSPP pentru a absorbi fondul Omniasig. OTP Pensii este unul dintre cele mai mici fonduri de pensii din piata, cu doar 23.000 de clienti. "Chiar daca este un fond de mici dimensiuni, fuziunea ne va aduce mai mult decat poate un fond sa culeaga intr-un an prin forte proprii, fara a lua in considerare clientii care vin din repartizarea aleatorie. Orice achizitie este buna, iar aceasta ne creeaza un avantaj de un an pe piata", explica directorul general al BCR Pensii. Ea nu a precizat suma platita pentru OTP Pensii, dar avand in vedere ca pe aceasta piata tranzactiile se realizeaza la preturi cuprinse intre 80 si 220 de euro pe participant, rezulta ca pretul platit variaza intre 1,8 milioane de euro si 5 milioane de euro. Surse din piata afirma ca BCR urmeaza sa preia si fondul Prima Pensie, care are aproximativ 22.000 de clienti.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO