Bănci și Asigurări

Apetitul pentru credite al populatiei revine timid in asteptarea dobanzilor mai mici

Apetitul pentru credite al populatiei revine timid in asteptarea dobanzilor mai mici

Gabriela Nistor, director executiv retail la Banca Transilvania: Sunt solicitate credite de toate tipurile. In termen de numar de credite cele mai numeroase sunt cardurile de credit - 75% din vanzari -, insa in termen de volume raportul este invers, 74% pentru creditele cu garantii imobiliare.

06.08.2009, 16:48 127

"Daca in primele doua-trei luni ale acestui an cererea de credite a fost foarte redusa, ulterior se remarca o crestere a solicitarilor de credite din partea populatiei. Nu vorbim de volume foarte mari, insa cert, in ultimele luni, situatia s-a imbunatatit", spune Gabriela Nistor, director executiv responsabil de retail in cadrul Bancii Transilvania.

In iunie, numarul de interogari a bazei de date a CRB (organismul specializat al BNR care gestioneaza informatiile privind riscurile din sistemul bancar - n. red.) a crescut cu aproape cinci procente fata de luna precedenta, ajungand la peste 128.300 de solicitari.

In ciuda reluarii cererii insa, soldul creditelor acordate si angajamentelor asumate de institutiile de credit a coborat usor pana la 250,4 miliarde de lei (59,3 mld. euro), indicand reticenta bancilor in a acorda Gabriel Cretu, director de vanzari in cadrul OTP Bank: Deocamdata, nu avem o activitate foarte intensa, dar asteptam sa vedem ce se intampla dupa programul "Prima casa", cati dintre clientii care acum se afla in asteptare vor deveni clienti activi. imprumuturi fara a dispune de garantii solide.

 

Bancile vor garantii

"Creditele pentru tranzactii imobiliare sunt mai putin accesate chiar daca preturile au scazut, iar in momentul de fata mai inregistram activitate pe segmentul creditelor de consum cu ipoteca", spune Gabriel Cretu, director de vanzari in cadrul OTP Bank. "Acest tip de credite ne si dorim sa-l promovam in acest moment, pentru ca produsele fara garantii sunt riscante intr-o perioada de criza economica", a precizat el.

Aversiunea bancherilor fata de risc este explicata in buna masura de cresterea alarmanta a restantelor in ultima perioada, odata cu inrautatirea perspectivelor economice si accelerarea cresterii ratei somajului.

Somajul a atins pragul de 6% in iunie, iar previziunile indica o majorare pana la sfarsitul anului si chiar in prima parte a lui 2010.

Numarul restantierilor a crescut in primul semestru din 2009 cu peste 44%, ajungand la aproape 201.000 de firme si persoane fizice, adica o cincime din totalul debitorilor.

Soldul total al sumelor restante ajunsese, la sfarsitul lunii iunie, la 5,79 miliarde de lei (1,37 mld. euro), in crestere cu 75% fata de finalul anului trecut.

In acelasi timp, ponderea sumelor restante in totalul datoriilor a urcat treptat in ultimele sase luni, ajungand in iunie la 2,58% fata de 1,47% in decembrie anul trecut si 2,1% la sfarsitul primului trimestru din 2009.

Bancherii spun ca cererea va creste

Bancherii se asteapta ca in perioada urmatoare cererea de credite sa creasca, chiar daca intr-un ritm foarte lent. In ultimele doua luni situatia pe portofoliul de credite retail al Bancii Transilvania s-a schimbat ca trend, acesta inregistrand cresteri fata de lunile anterioare. Vanzarile au depasit rambursarile", a declarat Nistor.

"Avand in vedere acum si programul 'Prima casa', consideram ca ritmul va creste usor si in urmatoarele luni. Estimarile noastre pentru acest an vizeaza un plus de plasament de 10% fata de sfarsitul anului 2008", a precizat ea.

Nistor spune ca solicitari de credite se inregistreaza pe toate segmentele de activitate, o cota importanta fiind detinuta de cardurile de credit si imprumuturile cu garantii ipotecare. "Sunt solicitate credite de toate tipurile. In termen de numar de credite cele mai numeroase sunt cardurile de credit (75% din vanzari), insa in termen de volume raportul este invers, 74% pentru creditele cu garantii imobiliare", a spus ea.

 

Incertitudinile persista

Gabriel Cretu de la OTP Bank considera ca mai degraba ar caracteriza actuala situatie ca pe o perioada de asteptare decat una de revenire. "Majoritatea celor care vor sa acceseze un credit acum se intereseaza de programul 'Prima casa'", a declarat el.

"Deocamdata, nu avem o activitate foarte intensa, dar asteptam sa vedem ce se intampla dupa acest program, cati dintre clientii care acum se afla in asteptare vor deveni clienti activi."

Cretu spune ca se inregistreaza atat de putine cereri, incat nimeni nu mai sta sa calculeze care este gradul de aprobare a dosarelor de credite. El spune ca, in principal, banca accepta sa acorde credite pe baza unor garantii puternice, dar inregistreaza activitatea si pe segmentul imprumuturilor fara ipoteci, unde acorda finantare doar anumitor clienti, cum ar fi de exemplu cei care au un card de salariu la OTP.

Numarul debitorilor care aveau credite de peste 20.000 de lei contractate la cel putin doua institutii financiare coborase, la sfarsitul lunii iunie, cu aproape zece procente fata de varful inregistrat in septembrie anul trecut, cand ajunsese la 80.792.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO