Bănci și Asigurări

Aprecierea dolarului a ridicat câştigul depozitelor în moneda americană

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

25.08.2014, 00:07 990

Depozitele pe termen scurt în dolari au în prezent dobânzi de maximum 2%, dar cei care au pariat în primăvară pe moneda americană au avut mult mai mult de câştigat din aprecierea cursului.

Astfel, dolarul american s-a apreciat cu peste 4% faţă de leu din luna mai până acum, ceea ce înseamnă că un client cu un depozit pe trei luni ajuns la scadenţă acum a obţinut un randament de nouă ori mai mare decât indică dobânda nominală.

Spre exemplu, un depozit de 10.000 de dolari pe trei luni cu o dobândă de 2% pe an generează până la scadenţă un câştig nominal de circa 40 de dolari (130 de lei).

Dacă deţinătorul respectivului depozit a cumpărat dolari în luna mai la un curs de 3,18 lei/dolar, plătind 31.800 de lei, el ar avea acum în cont echivalentul a 33.200 de dolari.

Câştigul din diferenţa de curs ar fi de 1.400 de lei, la care s-ar adăuga cei 130 de lei din dobândă. Comparativ, dacă acelaşi client şi-ar fi depus în luna mai cei aproximativ 32.000 de lei din cont într-un depozit în lei ar fi obţinut o dobândă nominală de maximum 270 de lei.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- date despre dobânda medie la depozitele de retail în lei

- situaţia depozitelor în valute, evoluţia cursului euro ; evoluţia comparativă a stocului în 2009-2012

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO