Bănci și Asigurări

Aproape o cincime din credite se duc spre pierdere

Autor: Razvan Voican

05.10.2010, 23:42 25

Peste 19% din creditele şi dobânzile înregistrate în bilanţurilebăncilor erau clasificate în categoriile "îndoielnic" şi "pierdere"la sfârşitul lunii august, reprezentând un nou record negativprivind deteriorarea calităţii portofoliilor bancare, arată datelepublicate de BNR.

Este vorba despre creditele la care s-au acumulat întârzieri laplată mai mari de 60 de zile şi care devin din ce în ce mai greu derecuperat de la debitori pe căi amiabile.
În urmă un an, acest indicator al creditelor neperformante se situala 13,3%, deja dublu faţă de nivelul de la sfârşitul lui 2008, cândcriza de-abia începuse să-şi facă simţite efectele.

Luna iunie adusese o întrerupere a trendului constant ascendent dinanul precedent, însă iulie şi august au adus noi vârfuri aleneperformantelor, în condiţiile în care firmele mijlocii şi mici aucontinuat să acumuleze probleme cu rambursarea creditelor, iarpersoanele fizice angajate la stat au resimţit primele efecte alemăsurilor de austeritate.
Există însă şi metodologii care includ în categoria creditelorneperformante şi împrumuturile cu restanţe între 30 şi 60 de zile,aşa-numitele "substandard". După această socoteală, circa o treimedin creditele din sistemul bancar ar putea fi considerate"neperformante".
Totuşi, în mediul bancar există opinii potrivit cărora"adevăratele" credite neperformante clasificate după cerinţele BNRsunt numai cele cu plăţi întârziate cu mai mult de 90 de zileşi/sau în cazul cărora au fost iniţiate proceduri judiciare faţă dedebitor. În acest caz, ar fi vorba despre o pondere a crediteleneperformante de numai 11,3% din totalul portofoliilor bancare.După această definiţie, viteza de creştere a neperformantelor estemai lentă, de la circa 6,5% în septembrie 2009 la 11,3% în august2010. Indiferent de definiţia folosită, tendinţa de creştere avolumului creditelor restante este evidentă şi nici nu existăsemnale că s-ar tempera.

Dominic Bruynseels, CEO al BCR - cea mai mare bancă după active, adeclarat recent că şi în anul următor vor creşte crediteleneperformante, chiar dacă nu cu viteză mare, inversarea de trendfiind aşteptată de-abia în 2012. În aceste condiţii, este deaşteptat ca unele bănci să aibă nevoie de provizioane suplimentareîn ultima parte a anului, ceea ce ar putea antrena noi cerinţe demajorare a capitalului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO