Bănci și Asigurări

Asiban: Vom vinde pensii facultative daca ni se schimba actionariatul

Asiban: Vom vinde pensii facultative daca ni se schimba actionariatul

Compania se pregateste sa intre pe piata pensiilor facultative, dar aceasta ar cere o schimbare de actionariat

21.06.2007, 18:26 16

Asiban si-a propus pentru acest an realizarea unui profit brut de circa 3 milioane de euro (9,9 milioane de lei), dupa ce a incheiat unul trecut cu o pierdere de 1,8 milioane de euro (6,6 milioane de lei).
Dupa primele cinci luni, conducerea companiei spune ca este "in grafic" cu rezultatele financiare, profitul brut raportat la sfarsitul lunii mai fiind de circa un milion de euro (3 milioane de lei).
"Asiban a facut in acest an un efort important pentru revizuirea politicilor de management al riscului, restructurarea portofoliului si reducerea costurilor de achizitie", a declarat Dumitru Ceraceanu, presedinte si director general al Asiban.
In aceasta perioada, veniturile realizate de companie din prime brute subscrise au fost de aproximativ 71 de milioane de euro (peste 237,3 milioane de lei). Fata de primele cinci luni din 2006, afacerile Asiban au crescut cu circa 38%. Asigurarile de viata au o pondere de circa 17% in subscrieri, restul veniturilor fiind din asigurari generale.
Potrivit lui Ceraceanu, strategia companiei in acest an se bazeaza pe reducerea ponderii asigurarilor auto in portofoliu. In primele cinci luni ale anului, subscrierile pe acest segment aproape au stagnat, fiind de 12 milioane de euro (40 de milioane de lei).
"Anul acesta am planificat sa ajungem la o pondere a asigurarilor auto de circa 55%. Cresterea planificata pe aceasta clasa de asigurari este de 2-3%. Incercam sa ne continuam dezvoltarea pe alte segmente, cum ar fi asigurarile de viata sau cele de risc bancar", explica Ceraceanu.
Actionarii Asiban au aprobat recent intrarea companiei pe piata pensiilor facultative. Acest lucru nu va fi insa posibil cu actuala structura a actionariatului, deoarece legea prevede ca o entitate nu poate fi actionar la mai multe societati de administrare a fondurilor de pensii. Actionarii Asiban sunt CEC, BCR, BRD-SocGen si Banca Transilvania, fiecare cu o participatie de 25%. Ultimele trei banci se afla in diverse etape ale infiintarii unor societati proprii de administrare a fondurilor de pensii.
Actionarii Asiban s-ar putea schimba, insa, in curand, surse din piata sustinand ca Banca Transilvania si BRD-SocGen si-au scos la vanzare pachetele de actiuni detinute la asigurator. "In momentul de fata nu putem sa practicam pensii facultative, insa in cazul unei schimbari de actionariat, acest lucru va fi posibil", afirma directorul general al Asiban.
Compania a fost anul trecut numarul patru pe piata asigurarilor, cu afaceri de 128 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO