Bănci și Asigurări

Asigurările agricole scad în lipsa subvenţiilor de la stat

16.06.2010, 23:34 43

Suprafaţa terenurilor agricole asigurate s-a redus cu o treimeîn anul agricol 2008-2009, la 2,9 milioane de hectare, după ce înanul anterior a fost de 4,3 milioane de hectare, din cauza lipseisubvenţiilor de la stat pentru agricultori care să compenseze oparte din primă, potrivit datelor UNSAR (asociaţia profesională acompaniilor de asigurări).

Până în august 2007 prima de asigurare plătită de agricultoriera subvenţionată de stat. Totuşi, în 2007 s-a înregistrat unrecord în ceea ce priveşte suprafaţa agricolă asigurată, încondiţiile în care statul le-a acordat fermierilor subvenţii pentruculturile de toamnă, dar primirea acestora a fost condiţionată deîncheierea unei poliţe de asigurare.

"Dacă există o obligaţie, creşte suprafaţa asigurată, suntîncheiate mai multe poliţe. În UE, cea mai comună formă de sprijina agricultorilor este subvenţionarea primei", a declarat AncaNăstase, director de asigurări agricole în cadrul Groupama.

Piaţa asigurărilor agricole a scăzut în 2009 ca număr de poliţecu 45%, până la 13.100 de contracte, dar a urcat de 7,7 ori caprime brute subscrise, până la 82 mil. lei, potrivit datelorComisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Companiile explică acestlucru prin faptul că au încheiat asigurări numai agricultorii cuafaceri mari - care şi-au permis acest lucru - şi din acest motivvaloarea contractelor a crescut mult, deşi numărul lor s-aredus.

Pe lângă faptul că nu mai primesc subvenţii pentru plata primeide asigurare, din 2010 agricultorii nu mai primesc nici ajutoare destat pentru seminţe, motorină şi altele, motiv pentru care mulţi numai încheie poliţe de asigurare. Deoarece au dispărut ajutoarele destat, singura soluţie a asigurătorilor de a vinde poliţe estescăderea primelor, tendinţă care s-a observat în ultimul an.

"Legea 381/2002 (prin care agricultorii primeau ajutoare de stat- n. red.) a încetat să mai funcţioneze, iar MinisterulAgriculturii nu a reuşit să găsească un înlocuitor. În acestecondiţii, mulţi agricultori au ajuns în faliment", susţine LiviuOlteanu, director de asigurări agricole al Astra Asigurări.

Mai mult, din lipsă de fonduri statul nu le mai acordădespăgubiri fermierilor pentru daunele cauzate de riscuricatastrofale, cum sunt seceta, inundaţiile, ploile abundente şi delungă durată, îngheţul de iarnă, uraganele şi bolile plantelor decultură. De obicei, riscurile asigurate prin poliţe facultativecumpărate de agricultori sunt grindina, incendiul, furtuna, ploiletorenţiale, alunecările de teren, îngheţul timpuriu de toamnă şicel târziu de primăvară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO