Bănci și Asigurări

Asigurarile au crescut cu 20% la noua luni

18.11.2004, 00:00 13



Piata asigurarilor a fost de circa 600 milioane de euro pe primele noua luni din acest an, cu 20% mai mult ca in aceeasi perioada a anului trecut, dar potentialul sau este foarte putin valorificat, avand in vedere ca doar 13% din populatie detine acum o polita de asigurare, conform unor studii de piata.



"Conform datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), volumul primelor brute incasate s-a ridicat la peste 24.000 de miliarde lei pe primele noua luni din acest an, in crestere reala (fara inflatie-n.red) de peste 20%", a spus ieri Mirela Antohe, responsabil pentru relatiile cu presa din cadrul CSA.





800 mil. euro in acest an



Daca iti va pastra ritmul de crestere de pe primele noua luni, piata asigurarilor -ca volum al primelor brute incasate - va ajunge anul acesta la 800 milioane de euro.



Cresterea incasarilor in industria asigurarilor va continua cu un ritm de cel putin 20% pe an multi ani de acum incolo, daca se ia in calcul numarul redus de persoane care sunt detinatorii unor polite de asigurare.



Astfel, doar cinci% din populatia Romaniei detine o asigurare de viata, adica una din 20 de persoane, iar asigurari de locuinta doar una din 25 de persoane, conform unui studiu al companiei de cercetari de piata Mercury Research prezentat ieri in cadrul forumului "Piata Asigurarilor" organizat de FinMedia.



"Din studiul nostru reiese ca cele mai importante trei bariere in achizitia unei asigurari de viata sunt lipsa de relevanta a beneficiilor, incertitudinile legate de viitor si neintelegerea procedurilor de calcul ale politei", a explicat Adina Nica, director de cercetare la Mercury.



Studiul, facut in luna august a acestui an pe 1.345 de persoane din mediul rural si urban a aratat ca asigurarile de viata sunt cunoscute ca produs de 68% din populatie, iar asigurarile de locuinta de 67%. Cele mai putin cunoscute sunt asigurarile de pensii, peste jumatate din cei chestionati afirmand ca nu stiu de existenta unor produse complementare sistemului public de asigurari sociale.



Doar 7% dintre cei 95% care nu detin o asigurare de viata au de gand sa-si cumpere una. Procentajul este usor mai mare pentru romanii care detin o polita de asigurare de locuinta - 8% dintre cei care nu detin o astfel de asigurare vor sa-si cumpere, fata de ponderea de 4% a celor care si-au asigurat locuinta.



Un mare potential de crestere par sa il aiba produsele de pensii private, avand in vedere ca doar 1% din repondenti au afirmat ca detin o astfel de asigurare, dar dorinta de a avea o astfel de polita este descurajanta: 2%.





Bancile nu mai pot vinde polite de asigurari



Pe de alta partea, adoptarea legislatiei UE induce deja majorari de costuri si reorganizari pentru companiile de asigurari din Romania, au afirmat ieri participantii la forum.



Astfel, asiguratorii nu vor mai putea vinde polite utilizand drept intermediari bancile sau societatile de leasing. Acest fapt este efectul prevederilor din legislatie privind obiectul unic de activitate al agentilor de asigurari. Aproapte toate companiile de asigurari mari din Romania au incheiat parteneriate de cross-selling (vanzare incrucisata) cu bancile, pentru a-si largi canalele de distributie, astfel planurile lor vor fi date peste cap.



"CSA va da norme pentru aplicarea acestor prevederi prin care va fi probabil legiferata o perioada de gratie pana la 31 martie 2005. Dupa aceasta data, societatile care intermediaza vanzarea de polite trebuie sa aiba obiect de activitate exclusiv numai aceasta activitate", a spus Paul Mitroi, director general al departamentului de reglementari din cadrul CSA.



Consilierul juridic al Uniunii Nationale a Asiguratorilor din Romania, Mihaela Tudor si Tudor Moldovan, directorul general adjunct de la Generali, au spus insa ca nici in Europa Occidentala nu se aplica aceasta lege si ca nu reiese din directivele europene in mod limpede ca intermediarii trebuie sa aiba obiect unic de activitate.



Mitroi a remarcat insa ca toate tarile membre ale UE vor trebui sa se adapteze noilor directive privind intermedierea politelor de asigurari de anul viitor.



Tudor Moldovan a mai remarcat ca directivele europene nu cer nicaieri separarea activitatilor de asigurari de viata de cele non-viata pentru companiile de asigurari deja infiintate, ci numai pentru cele care se infiinteaza de Conform noilor reglementari, asiguratorii romani care vand ambele tipuri de polite trebuie sa-si separe cele doua activitati in companii distincte, ceea ce va implica costuri suplimentare.
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO