Bănci și Asigurări

Asigurarile pentru manageri, mai ieftine ca in Europa

27.06.2007, 17:56 19

Managerii companiilor din Romania pot incheia asigurari de raspundere profesionala (D&O sau Directors and Officers Liability) la preturi mai mici decat cele de la nivel european, deoarece nu exista un istoric al daunelor pentru acest tip de asigurare, iar piata este inca in formare.
"In Romania este acum un moment favorabil pentru a cumpara asigurari D&O, pentru ca au existat foarte putine daune, deci politele sunt mai ieftine", sustine Joanne Alamango, senior vicepresident la Marsh Europe. Marsh este liderul mondial al pietei de brokeraj in asigurari si ocupa locul doi si pe piata de profil din Romania.
Asigurarea de raspundere profesionala a directorilor si administratorilor de societati pe actiuni (SA-uri) a devenit obligatorie prin lege in luna decembrie a anului trecut. Polita acopera pagubele cauzate de manageri in urma unor omisiuni sau erori in procesul de conducere. Asigurarea poate fi cumparata si platita fie de manager, fie de societatea pe care o conduce.
Potrivit companiilor de asigurari, pretul acestor polite variaza intre 0,3% si 1,5% din suma asigurata. Astfel, pentru o acoperire de un milion de euro, suma platita ca prima incepe de la 3.000 de euro si poate ajunge la 15.000 de euro pe an.
In alte state din Uniunea Europeana, cotatiile pentru aceasta polita sunt intre 2% si 10%, adica intre 20.000 si 100.000 de euro pentru un milion de euro suma asigurata.
Printre factorii care influenteaza pretul acestor polite de asigurare se numara actionariatul companiei pe care managerul respectiv o conduce, tara in care aceasta este inregistrata, pietele pe care opereaza, tipul de activitate, cifra de afaceri si profitabilitatea. Companiile din Romania care si-au asigurat managementul au ales sume asigurate intre doua mii si doua milioane de euro.
Doar cateva companii foarte mari au cumparat polite cu acoperiri de 5-10 milioane de euro, potrivit informatiilor furnizate de societatile de asigurare.
"Avand in vedere trendul european si introducerea obligativitatii asigurarii de raspundere pentru manageri, ne asteptam ca in viitorul foarte apropiat sa ne confruntam cu procese sau acuzatii care ar putea forma aceasta piata si in Romania", afirma Eduard Simionescu, director de departament la Marsh Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO