Bănci și Asigurări

Asiguraţii nu au primit patru zile bonus la cumpărarea de poliţe RCA

Asiguraţii nu au primit patru zile bonus la cumpărarea...

Autor: Ciprian Botea

05.03.2014, 00:05 534
Baza de date CEDAM administrată de Auto­ritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care conţine informaţii despre valabilitatea poliţelor de răspundere civilă auto şi istoricul  daunelor, nu a funcţionat de la sfârşitul săptămânii trecute şi până ieri la prânz. „Au fost probleme tehnice“, a explicat sec ASF.

Clienţii ale căror contracte au expirat în această perioadă au fost astfel nevoiţi să plătească o primă mai mare chiar dacă s-ar fi încadrat într-o clasă de bonus (o reducere din tariful standard) pentru că nu au avut daune în trecut. Avan­tajaţi au fost cei cu istoric negativ, care nu au putut fi penalizaţi pentru că asigurătorii nu au putut dovedi în ce clasă de malus se încadrează.

Companiile şi brokerii de asigurări utilizează baza de date CEDAM în procesul de emitere a poliţelor auto pentru a stabili dacă asiguraţii primesc un bonus sau o penalizare faţă de tariful standard. Sistemul bonus-malus, aplicat din anul 2010, presupune majorarea primei pentru RCA la reînnoirea poliţei şoferilor cu accidente (acordarea de malus) şi reducerea primei pentru cei cu un istoric „curat“ (acordarea de bonus).

„Au mai fost şi în trecut întreruperi, dar de durată mai mică. Unele s-au datorat unor atacuri informatice. Principalul efect este acela că asiguraţii cu istoric bun nu mai pot beneficia de bonus“, afirmă Bogdan Andriescu, preşedintele UNSICAR, asociaţia brokerilor de asigurări.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO