Bănci și Asigurări

Asigurătorii au trei luni pentru a se pregăti de examenele CSA

07.07.2010, 23:25 37

Membrii consiliilor de administraţie ale companiilor deasigurări şi directorii de divizii mari au trei luni la dispoziţiepentru a se pregăti de examenele pentru aprobarea în funcţie pecare le va iniţia Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Potrivit unui ordin publicat de CSA, persoanele semnificativedin companiile de asigurări urmează să fie evaluate de o comisie asupraveghetorului pieţei. În categoria "persoane semnificative"intră membrii CA/consiliului director, ai consiliului desupraveghere, conducerea executivă, actuarul, directorii diviziilorde asigurări de viaţă şi de asigurări generale şi persoanele numiteîn funcţii specifice domeniului asigurărilor, potrivit legislaţieiîn vigoare. Pe piaţa locală activează în prezent peste 40 de firmede asigurări, iar dacă în fiecare companie sunt zece persoanesemnificative, rezultă că CSA va intervieva circa 400 demanageri.

Ordinul nr. 8/2010, care prevede aceste examinări, a fostpublicat în Monitorul Oficial la data de 1 iulie, ceea ce înseamnăcă evaluările vor începe în octombrie.

"În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare aprezentului ordin, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor iniţiazăun proces de evaluare a tuturor persoanelor semnificative aflate înfuncţie la data intrării în vigoare a acestui ordin", se precizeazăîn documentul publicat de CSA.

Supraveghetorul pieţei asigurărilor urmează astfel exemplulBăncii Naţionale, care în toamna anului trecut a intervievat peste200 de directori din bănci pentru autorizarea pe funcţie, iarrezultatul a fost că 44 din aceştia au picat.

Noua normă a CSA prevede că şi directorii noi, propuşi pentruanumite funcţii, vor fi intervievaţi de comisii tehnice alesupraveghetorului.

"În vederea aprobării, persoanele propuse pentru conducereaexecutivă susţin un interviu profesional în prezenţa unei comisiide evaluare din cadrul CSA, la care prezintă cel puţin următoarele:activitatea pe care urmează să o desfăşoare; experienţa înspecialitatea pe care urmează să o conducă; cunoaşterea legislaţieidin domeniul asigurărilor/reasigurărilor. Comisia de evaluare poatepropune Consiliului CSA respingerea solicitării asigurătorului deaprobare a unei persoane propuse pentru conducerea executivă,urmând ca asigurătorul să nominalizeze o altă persoană", seprecizează în noul ordin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO