Bănci și Asigurări

Asigurătorii: Creşterea TVA este cea mai grea lovitură

Mihai Tecău şi Radu Mustăţea spun că vor fi afectate atât vânzările, cât şi rezultatele financiare

Mihai Tecău şi Radu Mustăţea spun că vor fi afectate atât vânzările, cât şi rezultatele financiare

28.06.2010, 23:39 22

Creşterea TVA cu cinci puncte procentuale reprezintă o loviturăputernică pentru asigurători, ale căror costuri se vor majorasemnificativ, în condiţiile în care ei sunt numai plătitori de TVA,pe care nu o mai pot recupera deoarece tarifele lor nu conţinaceastă taxă.

Spre deosebire de asigurări, în alte industrii existăposibilitatea de compensare: firmele încasează TVA la vânzări şiplătesc TVA la diverse achiziţii, iar în funcţie de diferenţadintre cele două sume au fie de recuperat TVA de la stat, fie deplătit.

Companiile de asigurări spun că le vor fi afectate profiturile,din cauza creşterii costurilor, dar şi vânzările, deoarece se vareduce puterea de cumpărare a clienţilor. Piaţa de asigurări esteoricum pe pierdere netă de câţiva ani (pierderile fiind mai mari decât profiturile), în 2009minusul fiind de 25 mil. euro. Firmele sunt pe pierdere deşi înfiecare an tarifele la asigurări auto, principala lor linie debusiness, au urcat.

"Este o veste foarte proastă pentru noi, se vor adâncipierderile, mai ales că nimeni nu şi-a bugetat o creştere a TVApentru 2010. Această măsură va avea o influenţă mare în rezultateleasigurătorilor, vor creşte automat cu 5% toate costurile cudaunele. Toate facturile de la service-uri conţin TVA, pe care noio plătim, dar nu avem cum să o recuperăm", explică Radu Mustăţea,directorul general al Astra Asigurări, una dintre cele mai maricompanii de pe această piaţă în 2009, care a trecut pe primul locîn T1 2010.

Mustăţea se aşteaptă ca majorarea TVA să provoace companiei opierdere de 10-12 mil. lei anul acesta. Pe lângă creştereadaunelor, vor urca şi costurile operaţionale, cum ar fi cele cuchiriile sediilor sau cu telecomunicaţiile.

"Vor creşte cu 5% toate costurile din companie, orice cost legatde terţi înseamnă TVA. Este o lovitură mare, pentru că noi nuîncasăm TVA. Piaţa asigurărilor este în descreştere şi aşa varămâne", afirmă Mihai Tecău, directorul general al BCR Asigurări,unul dintre primii jucători din asigurări generale.

Se vor scumpi asigurările?

În 2009 companiile de asigurări generale au plătit despăgubiritotale de 5,18 mld. lei (1,22 mld. euro), iar în 2010 nivelul va fisimilar, poate în uşoară scădere. Creşterea TVA de la 19% la 24% argenera o majorare de circa 100 mil. lei (25 mil. euro) acheltuielilor cu daunele asigurătorilor din iulie, când intră învigoare creşterea, până la sfârşitul anului.

"Cheltuielile cu daunele reprezintă circa 70% din costurileasigurătorilor. Singura măsură pe care o putem lua este să majorămprimele. Totuşi, dacă le majorăm de la 1 iulie, acest lucru ne vaajuta numai la daunele viitoare, nu şi la cele care vor veni dinpoliţele deja active, pe care nu le putem scumpi retroactiv", spuneMustăţea de la Astra. Pe de altă parte, Mihai Tecău de la BCRAsigurări afirmă că perioada actuală nu este potrivită pentrumajorări de preţuri.

"Creşterea primelor este cea mai la îndemână soluţie, darputerea de cumpărare a românilor a scăzut, nu putem face acestlucru peste noapte. Ce vom face sigur va fi să ne reducem laminimum cheltuielile", spune directorul BCR Asigurări.

Asigurările de viaţă, mai puţin afectate

Companiile de asigurări de viaţă vor avea mai puţin de suferitîn urma majorării TVA, deoarece despăgubirile plătite de acestea nuconţin TVA.

"În principal, vom fi afectaţi prin prisma creşterii costuriloroperaţionale: chiriile şi comunicaţiile, orice achiziţie conţineTVA. Nu vom fi afectaţi însă pe partea de daune", susţine TheodorAlexandrescu, directorul general al Alico Asigurări (fosta AIGLife), a treia companie din sectorul asigurărilor de viaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO