Bănci și Asigurări

Asiguratorii se asteapta la o franare a cresterii pietei la cel mult 15%

20.01.2009, 18:08 27

Companiile de asigurari se asteapta anul acesta la un avans al pietei de asigurari generale cuprins intre 5% si 15% in lei, ceea ce reprezinta o franare fata de anul trecut, cand piata a urcat cu 25%. Exprimata in euro, valoarea pietei va stagna, iar unii jucatori anticipeaza chiar o scadere.

Mihai Tecau, directorul general al BCR Asigurari, companie specializata pe asigurari generale, se asteapta la un avans de 15% al pietei in 2009.
"Piata asigurarilor n-a trait foarte bine nici pana acum, deci greu ne-a fost si ne va fi in continuare. Auto va fi in continuare motorul pietei, pentru ca nu se poate opri peste noapte. Probabil va fi o scadere din cauza leasingului, care era un client important", a declarat Tecau la un eveniment organizat de Media XPRIMM.
In ultimele luni ale anului trecut, companiile de leasing au cumparat mai putine asigurari Casco, din cauza reducerii puternice a vanzarilor de masini noi. "Efectul scaderii vanzarilor auto se va vedea in Casco in urmatoarele luni, deoarece exista un decalaj intre comandarea masinii si livrarea acesteia. Cred ca in 2009 piata Casco se va mentine cel putin la nivelul anului trecut, iar cea a asigurarilor obligatorii RCA va creste", spune Radu Mustatea, directorul general al Astra. El estimeaza ca piata de asigurari generale va creste cu 10-15%.
Aceeasi previziune a fost facuta si de fostul director general al Asiban Dumitru Ceraceanu. "Asigurarile generale vor da nota de evolutie sau involutie a pietei. Trebuie sa vedem cum s-a incheiat trimestrul patru din 2008, pentru ca se pare ca nu au fost obtinute rezultatele prevazute initial", explica Ceraceanu.
Alti manageri au estimari mai pesimiste despre evolutia afacerilor in 2009. Directorul general al Asirom Boris Schneider vede o crestere de 10%. Andrei Gluvacov, managing director in cadrul Euroins (fosta Asitrans), Cerasela Nerghes, directorul general al brokerului Astop, Bogdan Andriescu, presedintele UNSICAR (asociatia brokerilor) si Gheorghe Grad, directorul general al brokerului SRBA, estimeaza o crestere de sub 10% a pietei. Andriescu spune chiar ca in euro primele brute subscrise puteau avea o evolutie intre -3% si 3%.
Noul context al pietei i-ar putea forta pe asiguratori sa obtina profit, deoarece actionarii nu vor mai putea veni cu bani de acasa pentru a acoperi pierderile.
"Criza in asigurarile din Romania nu incepe acum, ea a inceput in urma cu doi ani, cand companiile au inceput sa piarda mult. Aceste pierderi nu se pot sustine nici din prime, nici din profiturile anterioare, ci din banii actionarilor. In piata au intrat in ultimii ani sute de milioane de euro de la actionari prin majorari de capital, dar acum capitalul este foarte scump, aproape inexistent, deci nu mai poate fi vorba de asa ceva", spune seful Astra.
Asiguratorii trebuie sa decida in scurt timp daca vor participa la programul de asigurare obligatorie a locuintelor, prevazut sa intre in vigoare la 1 iulie. Acest program starneste insa multe discutii, prevederile legislatiei nefiind foarte clare.
"Legea asigurarii obligatorii a locuintelor este o prostie. Nu este clar mecanismul de functionare, daca reflectam aceasta operatiune in bilant sau daca putem refuza unii clienti. Ramane sa vedem normele, care ar putea clarifica aceste lucruri", afirma Schneider de la Asirom.
Andriescu, presedintele UNSICAR, spune ca asiguratorii ar putea fi depasiti de situatie in cazul producerii unei calamitati cum ar fi cutremurul. "Daca se introduce asigurarea, statul nu le va mai acorda niciun ajutor celor care si-au pierdut locuintele. Oamenii vor fi directionati spre asiguratori, care vor da din colt in colt pentru ca nu vor sti sa instrumenteze daunele. Cu ce ne alegem de aici? Cu discreditarea ideii de asigurare", sustine Andriescu.
In ceea ce priveste piata asigurarilor de viata, jucatorii se asteapta la o crestere de 10%, bazata pe retail. "Daca si piata de capital va avea o revenire, atunci asigurarile de unit-linked (cele legate de fonduri de investitii - n.r.) vor merge mai bine. Altfel, vom mai astepta", a spus Theodor Alexandrescu, directorul general al AIG Life. El a mai precizat ca perioada de criza financiara, privita din perspectiva somajului, ar putea avea efecte pozitive asupra pietei asigurarilor. Recrutarea in asigurari se poate face acum, cand numarul somerilor pe piata a crescut.
"Cel mai important lucru este sa asiguram retentia clientilor existenti si pe urma sa luam in calcul vanzarea de noi polite de asigurari de viata", a declarat Cornelia Coman, directorul general al ING Asigurari de Viata. "In acest an zona de corporate, cea a angajatorilor, nu reprezinta un avantaj. Companiile isi vor optimiza costurile si nu vor fi deschisi pentru asigurari de viata, probabil vor fi printre lucrurile pe care le vor evita", a spus si Florina Vizinteanu, directorul general al BCR Asigurari de Viata.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO