Bănci și Asigurări

Asigurătorii se aşteaptă la pagube de peste 5 mil. euro în urma inundaţiilor

Peste 3.000 de locuinţe au fost inundate până la mijlocul săptămânii trecute, iar peste 200 au fost complet distruse

Peste 3.000 de locuinţe au fost inundate până la mijlocul săptămânii trecute, iar peste 200 au fost complet distruse

05.07.2010, 00:00 224

Asigurătorii se aşteaptă să plătească daune de peste cincimilioane de euro în urma inundaţiilor care au devastat nordulţării, judecând după rezervele de daună pe care şi le-au făcut pânăacum, dar o cifră exactă nu poate fi avansată în condiţiile în carenumărul dosarelor creşte de la o zi la alta.

Valoarea totală a pagubelor cauzate până acum de inundaţii seridică la 0,6% din PIB, adică peste 500 mil. euro, potrivitestimărilor autorităţilor, însă foarte puţine locuinţe din mediulrural sunt asigurate.

Companiile de asigurări au avizat până în prezent aproape o miede dosare de daună pentru locuinţe inundate sau chiar distruse,pentru maşini şi culturi agricole şi se aşteapă că acestea să fietot mai multe în zilele următoare. Mai multe companii mari şi-aufăcut rezerve de daună de peste un milion de euro fiecare, iar încazul unora chiar de câteva milioane de euro. Aceste rezerve aratănivelul daunelor pe care estimează asigurătorii că le vor plăti.

Cele mai recente date oficiale arată că peste 3.000 de locuinţeau fost inundate şi peste 200 au fost distruse. Daune semnificativevor avea de plătit asigurătorii şi dacă vor fi distruse depozite,fabrici, magazine sau alte obiective economice, unde sumeleasigurate sunt de obicei ridicate, de ordinul sutelor de mii sau almilioanelor de euro.

La Asirom, de exemplu, una dintre cele mai cunoscute companii deasigurări din mediul rural, au fost avizate până la mojloculsăptămânii trecute peste 500 de daune la locuinţe, autovehicule şiculturi agricole, valoarea rezervelor constituite de companie fiindde 13,5 milioane de lei (peste 3 mil. euro).

Omniasig, una dintre cele mai mari companii din piaţaasigurărilor, avea la mijlocul săptămânii trecute avizate 100 dedosare de daună pentru locuinţe şi bunuri şi încă 100 pentruasigurări agricole. Rezervele de daună ale companiei se ridicau înacel moment la 950.000 de euro pentru locuinţe şi bunuri şi 210.000de euro pentru agricultură, ceea ce înseamnă un total de 1,16milioane de euro. Având în vedere faptul că în fiecare zi sunt totmai multe daune, cifrele se schimbă rapid.

"Nu s-au făcut încă plăţi pe dosare, deoarece multe din zoneleafectate sunt neaccesibile - persistă interdicţia de codgalben/portocaliu, apele nu s-au retras - făcând imposibilăconstatarea daunelor şi nu s-au depus nici cereri de despăgubire",a declarat Cristian Eremia, directorul de daune al Omniasig.

Daunele mici, plătite în maximum trei zile

În cazul Allianz-Ţiriac, cea mai mare companie de asigurări depe piaţa locală în 2009, valoarea daunelor avizate în ultimele douăsăptămâni ca urmare a ploilor torenţiale, a inundaţiilor,furtunilor şi vijeliilor a fost de aproximativ un milion deeuro.

"De altfel, dacă ne referim la situaţia înregistrată la nivelulîntregii luni iunie, se constată o creştere semnificativă anumărului de dosare avizate ca urmare a producerii acestor riscurinaturale, până la aproximativ 720, faţă de o medie lunară de circa450. Chiar în aceste zile au fost trimişi o serie de specialiştiAllianz-Ţiriac în zonele calamitate pentru a oferi suport colegilordin teritoriu în vederea instrumentării cât mai rapide a dosarelorde daune", explică Rangam Bir, directorul general alAllianz-Ţiriac.

El spune că asiguraţii pot încasa în avans până la 30% dinvaloarea estimată a daunei, iar pentru daune de valori reduseînchiderea dosarului se face într-o zi, iar plata în două-treizile.

În cazul companiei Astra, care a vândut anul trecut peste unmilion de asigurări de locuinţe, iar pentru anul acesta are o ţintăsimilară, numărul dosarelor avizate se ridica la peste 200 lamijlocul săptămânii trecute. Pentru un sfert din acestea rezerva dedaună era de 500.000 de lei, celelalte 150 fiind avizate chiar înziua redactării articolului. Calculată proporţional, rezerva se varidica la 2 milioane de lei.

"Din ce am văzut până acum, situaţia este foarte gravă. Nici numă gândesc că vom avea (Astra Asigurări - n.r.) mai puţin de câtevasute de dosare. Noi suntem pregătiţi, avem reasigurare pentruriscul de catastrofă. Am suplimentat numărul inspectorilor de dauneîn zonele respective, iar zilele următoare vor trimite acolo şiinspectori din Bucureşti", spune Radu Mustăţea, preşedinteledirectoratului Astra Asigurări.

El afirmă că daunele de valoare mică, de până la 1.500 de euro,sunt achitate imediat.

La BCR Asigurări au fost avizate până la mijlocul săptămâniitrecute 36 de dosare de daună, rezerva constituită de companiefiind în valoare de peste 415.000 de lei. În cazul Uniqa Asigurări,până la data de 20 iunie au fost avizate aproximativ 40 de cazuride daună, valoarea cărora depăşeşte 50.000 de euro, dar suma va ficu siguranţă mai mare din cauza inundaţiilor deazstuoase care auavut loc în ultima săptămână din iunie.

Cât costă o asigurare de locuinţă?

Inundaţiile dramatice au avut loc exact în perioada în careautorităţile pregătesc introducerea asigurării obligatorii alocuinţelor. În ultimii cinci ani au fost date mai multe termene deintrare în vigoare a legii asigurărilor obligatorii pentru case,dar niciunul nu a fost respectat. Cel mai recent termen avansat deautorităţi este toamna acestui an.

Dacă ar fi funcţionat asigurarea obligatorie, despăgubirile arfi fost plătite de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor(PAID), compania care va vinde aceste poliţe. Valoareadespăgubirilor ar fi fost mult mai mare, având în vedere cămajoritatea locuinţelor ar fi fost asigurate.

În prezent, doar aproximativ 10% din locuinţele din zonelerurale sunt asigurate, ceea ce înseamnă că mulţi din proprietariicare au avut de suferit în urma inundaţiilor aşteaptă acum săprimească ajutoare de la stat pentru a-şi reconstrui sau reparacasele.

"Dacă statul va acorda în continuare ajutoare după ce au locinundaţii, oamenii nu vor vedea niciodată necesitatea încheieriiunei asigurări", afimă managerul unei companii de asigurări, carenu a dorit să îşi facă public numele.

O poliţă de asigurare pentru o locuinţă în valoare de 50.000 deeuro, cu bunuri de 10.000 de euro, situată în judeţul Botoşani şiconstruită în 1980 costă între 48 şi 114 euro pe an, în funcţie decompanie şi de riscurile acoperite, potrivit site-uluiasigurătorii.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO