Bănci și Asigurări

Asigurătorii se aşteaptă la pierderi mai mari din RCA, dar scad tarifele

Asiguratorii se asteapta la pierderi mai mari din RCA, dar scad tarifele

Autor: Ciprian Botea

09.03.2011, 23:53 76

"Faptul că primele de asigurare la poliţele de răspundere civilăauto (RCA) au scăzut cu 20% anul acesta nu va duce decât larezultate negative şi mai mari pentru toate companiile din aceastăpiaţă. Scăderea tarifelor este un lucru pozitiv pentru asiguraţi,dar fondurile din care se plătesc daunele scad, ceea ce va duce lamajorarea pierderilor", a declarat Radu Mustăţea, preşe­dinteledirectoratului Astra, în cadrul unui eveniment organizat de MediaXprimm.

Anul trecut asigurătorii au plătit despăgubiri de 970 mil. europentru poliţe auto, reprezentând 82% din primele subscrise. Dacăluăm în calcul şi rezervele de daună şi cheltuielile cu emitereapoliţelor, valoarea însumată a acestora depăşeşte nivelulsubscrierilor, ceea ce înseamnă în final o pierdere pentruasigurători.
Competiţia pentru cotă de piaţă

s-a intensificat în ultimele luni, multe companii anunţând reduceride până la 20-25% a tarifelor RCA, singurul segment de piaţăstabil, în condiţiile în care găsesc tot mai greu clienţi cărora săle vândă poliţe auto facultative (Casco).
Astra a subscris anul trecut prime brute din asigurări derăspundere civilă auto de 144 mil. euro, situându-se pe primul locîn această piaţă, fiind urmată de Carpatica Asigurări şi Euroins,cu câte 63 mil. euro fiecare. La nivelul întregii pieţe, venituriledin poliţe RCA au fost de 2,5 miliarde lei (593 mil. euro),depăşind pentru prima dată în ultimul deceniu subscrierile dinasigurări Casco.

Asigurătorii au înregistrat anul trecut venituri din poliţe Cascouşor sub pragul de 2,5 miliarde lei, cu 25% mai puţin decât în2009, pe fondul reducerii vânzărilor de autovehicule şi reduceriicheltuielilor populaţiei.
Liderul acestui segment de piaţă a fost în 2010 Allianz-Ţiriac, cusubscrieri de 144 mil. euro, următoarele locuri din clasament fiindocupate de Omniasig şi Groupama, cu venituri din prime de 103 mil.euro şi respectiv 90 mil. euro.

"A trebuit să venim cu produse noi, adaptate condiţiilor din piaţă,pentru a determina clienţii să-şi menţină acelaşi grad deprotecţie. Un studiu realizat la sfârşitul anului trecut arată căjumătate din clienţii Allianz care au renunţat la asigurarea Casconu au încheiat o poliţă la o altă companie", a precizat Rangam Bir,directorul general al Allianz.
Bir spune că Allianz a renunţat anul trecut la segmentele cu o ratăde daunalitate (raportul între daunele plătite şi primelesubscrise) de peste 150%, ceea ce a permis companiei să scadăpreţurile pentru alte categorii de clienţi.

El susţine că un impact negativ major asupra asigurărilor auto afost generat de majorarea TVA de la 19% la 24% la jumătatea anuluitrecut, în condiţiile în care această creştere s-a resimţit imediatîn cuantumul daunelor plătite fără ca asigurătorii să poată majoracorespunzător tarifele din cauza situaţiei financiare precare aclienţilor.
Valoarea daunelor plătite de asigurători pe segmentul RCA a crescutcu 1,7% în 2010, până la 1,62 miliarde lei, în timp ce pe Casco s-aînregistrat o scădere de 14%, la 2,47 miliarde lei, mult sub ritmulde scădere a încasărilor din prime. În aceste condiţii, spune şefulAllianz, soluţiile posibile sunt reducerile de costuri saumajorarea tarifelor, o măsură destul de greu de implementat însăavând în vedere sensibilitatea clien­ţilor faţă de preţ.

Alin Bucşa, directorul general al Euroins, se aşteaptă la o scăderea frecvenţei daunelor pe asigurări auto în acest an ca urmare areducerii intensităţii traficului şi a introducerii sistemuluibonus-malus, dar apreciază că impactul asupra gradului ridicat dedaunalitate din această piaţă o să fie unul minor.
"Piaţa asigurărilor auto nu va înregistra un rezultat pozitiv nicianul acesta şi trebuie să găsim soluţii pentru reducerea daunelorfără să nemulţu­mim însă păgubiţii", a declarat Bucşa.
Asigurătorii spun că o problemă importată a devenit în ultimaperioadă despăgubirile plătite pentru vătămări corporale şi daunemorale. Ponderea aces­tora în total despăgubiri plătite a crescutanul trecut la 7% faţă de 4% în 2009, potrivit datelor Comisiei deSupraveghere a Asigurărilor (CSA).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO