Bănci și Asigurări

Asiguratorii spun ca piata este prea expusa pe auto si nu se poate reechilibra rapid

Asiguratorii spun ca piata este prea expusa pe auto si nu se poate reechilibra rapid

Angela Toncescu, presedintele CSA

30.07.2009, 00:00 23

Piata asigurarilor sufera de un dezechilibru major in conditiile in care este dominata in proportie de trei sferturi de asigurarile auto, dar va mai trece o perioada destul de lunga de timp pana ca aceasta problema sa fie corectata, au spus reprezentantii industriei de profil, prezenti ieri la un seminar de specialitate organizat de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

"Piata asigurarilor este o piata dezechilibrata avand in vedere ca 75% din aceasta este dominata de sectorul asigurarilor auto", a declarat Ionel Dima, directorul general al brokerului de asigurari AVUS Romania.

"Iar in conditiile in care toata lumea se plange ca asigurarile auto aduc numai pierderi societatilor, nimeni nu incearca sa schimbe aceasta situatie."

Reprezentantii companiilor de asigurari si cei ai autoritatii de reglementare spun, de asemenea, ca nici ei nu sunt multumiti de aceasta expunere uriasa pe segmentul auto, dar ca deocamdata nu pot face decat sa se plieze dupa cerintele pietei.

 

Subscrieri de 2,8 mld. lei la sase luni

In primele sase luni din 2009, pe segmentul asigurarilor auto au fost subscrise prime brute in valoare de 2,88 mld. lei (circa 683 mil. euro), reprezentand peste o treime din cele 3,84 mld. lei subscrise la nivelul intregii piete, potrivit datelor CSA. In cazul politelor de asigurare obligatorie (RCA) s-au inregistrat subscrieri de aproape un miliard de lei, in crestere cu 13% fata de nivelul consemnat in perioada ianuarie-iunie 2008.

"Primele brute subscrise de societatile de asigurare au crescut in conditiile in care numarul contractelor noi a inregistrat o variatie nesemnificativa. In acest caz, este reflectat un efort financiar suplimentar din partea asiguratilor", a explicat Angela Toncescu, presedintele CSA, majorarea primelor subscrise de asiguratori in primele sase luni. In acest moment, circa 85% din autovehiculele inmatriculate sunt asigurate printr-o polita RCA, a mai precizat ea.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO