Bănci și Asigurări

Asitrans: afaceri de 28 mil. euro si extindere in Ungaria

24.01.2008, 17:12 21

Asitrans EuroIns, companie specializata pe asigurari auto, preluata anul trecut de grupul bulgar Eurohold, intentioneaza sa isi extinda activitatea in Ungaria, primele polite de asigurare urmand sa fie vandute pe baza dreptului de libera circulatie a serviciilor.
"Am obtinut deja avizul CSA (Comisia de Supraveghere a Asigurarilor - n.red.) pentru a desfasura activitati in Ungaria, deocamdata pe baza dreptului de libera circulatie a serviciilor. Am stabilit cateva contacte acolo, iar anul acesta vom emite primele polite. Ulterior vom decide daca vom deschide si o sucursala in Ungaria", a declarat pentru ZF Bogdan Stan, directorul general al Asitrans.
Asiguratorul isi va vinde produsele prin intermediul unei retele de brokeri, clientii vizati fiind companiile.
Dupa aderarea la Uniunea Europeana, companiile locale de asigurari au dreptul sa isi vanda produsele in statele comunitare prin simpla notificare a autoritatii de supraveghere din statul respectiv. In acelasi mod pot intra pe piata romaneasca jucatori din UE care vor sa isi vanda aici produsele.
Asitrans a incheiat anul trecut cu afaceri de aproape 28 mil. euro (92 mil. lei), in crestere cu 49% in euro fata de 2006, in jur de 80% din prime fiind din polite de asigurari auto (Casco si RCA). Ritmul de crestere al afacerilor companiei este peste cel al pietei, care a fost in jur de 30%, dar sub cel inregistrat in 2006, de 145%. "Anul trecut am introdus fransiza obligatorie la politele Casco, de 0,5% din suma asigurata si am majorat tarifele cu 25%. De asemenea, am majorat si tarifele la RCA. Normal ca aceste masuri au redus ritmul de crestere a afacerilor", afirma Stan.
El spune ca, pe langa deciziile luate de managementul companiei, au existat si factori din piata care au diminuat ritmul de crestere al subscrierilor.
"Disparitia asigurarii Carte Verde nu a fost compensata de cresterea tarifelor la RCA. In acelasi timp, au scazut si veniturile din asigurari de calatorii in strainatate, care nu mai sunt obligatorii de la inceputul anului trecut", explica seful Asitrans.
Din 2007, asigurarea RCA cuprinde si polita Carte Verde (raspundere civila auto in strainatate), fiind valabila pe tot spatiul Uniunii Europene, iar directorul general al Asitrans afirma ca asiguratorii au pierdut multi bani din cauza acestei modificari.
"De exemplu, in 2006 pentru un camion de 16 tone asigurarea Carte Verde costa 3.000 de dolari, la care se adauga si pretul RCA. Acum, majoritatea companiilor practica tarife la RCA, polita care cuprinde si Carte Verde, de pana in 2.500 de lei", spune Stan.
Pentru 2008, compania si-a bugetat afaceri de 50 mil. euro, ceea ce ar reprezenta o crestere de peste 80% comparativ cu rezultatul din acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO