Bănci și Asigurări

Astra a plătit daune de 124 mil. euro

Astra a plătit daune de 124 mil. euro

Autor: Ciprian Valentin Botea

30.01.2011, 23:40 40

Astra, cel mai mare jucător din piaţa asigurărilor, a plătitanul trecut despăgubiri de aproape 523 de milioane de lei (124 mil.euro) pe segmentul asigurărilor generale, în creştere cu 60% faţăde 2009, arată rezultatele preliminare ale companiei.

Pe asigurări de viaţă, volumul despăgubirilor plătite a urcat la2 milioane lei (475.000 euro) în 2010 faţă de 814.000 de lei înanul anterior. Rezultatele vor deveni oficiale după finalizarearaportului de audit.

Creşterea despăgubirilor plătite până la sfârşitul anului trecutse menţine în linie cu evoluţia consemnată după primele nouă luni,când compania raportase un volum total al despăgubirilor de 371milioane lei.

Daune mari pe RCA şi imobile

Astra şi-a crescut agresiv cota de piaţă pe asigurări delocuinţe în 2009, când a ajuns la peste un milion de clienţi peacest segment, iar în vara anului trecut a instrumentat sute dedosare de daună în urma inundaţiilor care au lovit nordulMoldovei.

Totodată, compania a mizat în ultimii doi ani şi pe asigurărilede răspundere civilă auto, unul dintre segmentele cu cea mai marerată de daunalitate. Cea mai mare despăgubire plătită de companie afost de 900.000 de dolari pentru un incident în care a fostimplicată o aeronavă aparţinând Blue Air.

Despăgubirile plătite de Astra au crescut în condiţiile în careşi primele brute subscrise de companie au avansat cu 37% în primelenouă luni din 2010, la 841 milioane lei. Compania a urcat astfel peprimul loc în clasamentul asigurătorilor, după ce ani la rândpoziţia a fost ocupată de nemţii de la Allianz-Ţiriac.

Subscrierile tuturor asigurătorilor de pe piaţa locală s-auredus cu 5% în primele nouă luni de anul trecut, până la 6,3miliarde de lei (1,5 mld. euro), din cauza scăderii cu peste 25% apoliţelor Casco.

Afacerile pe segmentul RCA au avansat cu 15% în perioadaianuarie-septembrie 2010, până la 1,9 mld. lei, dar asigurătorii numai pot spera la creşterea încasărilor din aceste poliţe din cauzascăderii tarifelor.

Piaţa scade şi anul acesta

Radu Mustăţea, preşedintele companiei, are aşteptări modestepentru anul acesta, în condiţiile în care piaţa ar putea săînregistreze o nouă scădere. El spunea recent că pe segmentul Cascose observă o scădere a activităţii influenţată inclusiv de evoluţiapreţurilor la carburanţi.

Astfel, clienţii vor fi mult mai atenţi la costurile implicatede utilizarea unui autoturism. În aceste condiţii, nu ar trebui săne mire dacă piaţa va consemna în 2011 chiar şi o comprimare dedouă cifre, spunea Mustăţea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO