Bănci și Asigurări

Astra a platit o dauna de 4,2 mil. dolari pentru un avion al Romavia

Astra a platit o dauna de 4,2 mil. dolari pentru un avion al Romavia

Aeronava a fost avariata in aprilie, cand efectua o cursa interna pentru Carpatair

07.01.2009, 17:40 65

Astra, una din primele zece companii de pe piata asigurarilor, a platit in decembrie o dauna in valoare de 4,2 milioane de euro companiei Romavia pentru un avion avariat in primavara anului trecut. Suma a fost acoperita integral de reasigurare.

"Accidentul a avut loc pe 22 aprilie 2008, cand o aeronava a Romavia, care efectua un zbor intern pentru Carpatair, a avut o aterizare cu probleme, a iesit de pe pista si a fost avariata, fiind considerata dauna totala", a declarat Filip Stavrositu, directorul directiei de aviatie si reasigurari al Astra.
Prima pe care a incasat-o Astra atunci cand a incheiat contractul de asigurare cu Romavia la inceputul lui 2008 a fost de circa 690.000 de dolari.
Aceasta este a doua dauna majora din aviatie pentru Astra din ultima perioada. La inceputul lui 2008 asiguratorul a platit 10 milioane de euro pentru o aeronava apartinand Tarom, care trebuia sa efectueze zborul pe ruta Bucuresti-Sharm El Sheikh, dar a intrat in plin intr-o masina de la intretinerea aeroportului aflata pe pista de decolare. Si aceasta suma a fost acoperita de reasigurare.
Astra este liderul pietei de aviatie, avand in portofoliu, pe langa Romavia, companii ca Tarom, Aerostar Bacau, Romaero sau Scoala Superioara de Aviatie. Compania a castigat recent licitatia pentru asigurarea Romavia in 2009, fiind singurul asigurator care a depus o oferta. Prima de asigurare incasata este de 1,2 milioane de dolari.
Romavia a fost infiintata in 1991 si se afla in subordinea Ministerului Apararii Nationale. Compania executa zboruri pentru Presedintie, Guvern si Parlament, iar de anul trecut a lansat si zboruri comerciale catre Tel Aviv (Israel) si Perugia (Italia).
Astra este unul dintre cei mai mari asiguratori de pe piata locala, cu afaceri de 495,5 milioane de lei (136 de milioane de euro) in primele noua luni din 2008, in crestere cu 79% fata de aceeasi perioada a anului anterior. Compania este controlata de omul de afaceri Dan Adamescu (70%) si de grupul austriac Uniqa (27%).
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO