Bănci și Asigurări

Astra, expunere de 3,2 mld. $ pe aviatie

23.12.2009, 23:12 91

Astra Asigurari, una dintre cele mai mari companii de pe piatade profil, controlata de omul de afaceri Dan Adamescu, are oexpunere de peste 3,2 mld. dolari pe piata asigurarilor de aviatie,dupa ce recent a reinnoit politele pe care le avea incheiate cuoperatorii aerieni Blue Air si Romavia, dar si cu Romaero siAeroportul Bucuresti Baneasa.
Expunerea reprezinta suma asigurata totala aferenta politelorrespective. Compania lui Dan Adamescu este astfel cel mai marejucator din piata asigurarilor de aviatie, unde primele se ridicala sute de mii sau chiar milioane de dolari, dar politele suntcedate in totalitate in reasigurare, avand in vedere raspundereafoarte mare a asiguratorului. "Incasam un comision de la firma dereasigurare. In aviatie sunt riscuri foarte mari, este greu pentruo firma de asigurari romaneasca sa suporte astfel de dauna. Lamulte licitatii reasigurarea este o conditie obligatorie", adeclarat Filip Stavrositu, directorul de asigurari de aviatie dincadrul Astra. Pe partea de asigurari de aviatie, Astra lucreaza inprincipal cu reasiguratorii Chartis UK (fostul AIG UK), GlobalAerospace, Catlin, ACE si Kiln.
Luna aceasta Astra a reinnoit contractul cu operatorul aerian BlueAir, cu o flota de 9 aeronave. Suma asigurata este de 850 mil.dolari, iar prima nu a fost facuta publica, dar aceasta este decirca 1-2 mil. dolari, potrivit unor estimari. In cazul Romavia,prima incasata trece de 1,1 mil. dolari. Portofoliul Astra maicuprinde contracte cu Tarom (prima de 3,5 mil. dolari), Romatsa,Aeroportul Henri Coanda, Aeroportul Mihail Kogalniceanu dinConstanta, cele din Cluj si Bacau si altele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO