Bănci și Asigurări

Astra-Uniqa: pierderi triple in trimestrul I si interzis la RCA timp de o luna

Astra-Uniqa: pierderi triple in trimestrul I si interzis la RCA timp de o luna

Radu Mustatea, directorul general al Astra

18.06.2007, 17:58 39

Compania de asigurari Astra-Uniqa a incheiat primul trimestru cu o pierdere de aproape 3,4 mil. euro (peste 11,3 mil. lei), de trei ori mai mare fata de rezultatul din aceeasi perioada a anului trecut, potrivit unui raport publicat de companie de Bursa.
"Pierderea a fost cauzata de cresterea ratei daunei si de restructurarea portofoliului pe partea de asigurari auto, prin introducerea preturilor diferentiate in functie de sofer, ceea ce a dus la scaderea subscrierilor", a declarat Radu Mustatea, directorul general al Astra.
Afacerile companiei au scazut cu 4% in euro in primele trei luni ale acestui an, la circa 35,4 mil. euro (119,7 mil. lei), in timp ce daunele platite de Astra au crescut cu 60%, pana la 11,6 mil. euro (39 mil. lei). Compania a mers pe pierdere atat pe segmentul asigurarilor generale, cat si pe cel de asigurari de viata.
"In cazul companiilor de asigurari, pierderile sunt un lucru obisnuit in primul trimestru. In aceasta perioada se constituie rezervele, deci se inregistreaza cheltuieli. La sfarsitul anului, rezervele se elibereaza si merg in venituri", explica directorul.
Pe asigurari generale, primele brute subscrise de Astra au fost de 35,3 mil. euro (119,3 mil. lei), fata de 36,8 mil. euro (129,2 mil. lei) in primele trei luni din 2006. Din asigurari de viata, compania a inregistrat in primul trimestru venituri de circa 0,1 mil. euro (peste 0,4 mil. lei), in scadere cu mai mult de o treime fata de aceeasi perioada a anului trecut.
"In trimestrul doi, lucrurile stau cu totul altfel. Avem o crestere de 30% a primelor brute subscrise in lunile martie si aprilie si de 70% in luna mai", sustine Mustatea. Pentru acest an, compania si-a bugetat o crestere cu 63% a afacerilor, la 140 mil. euro.
Astra-Uniqa a ramas la sfarsitul saptamanii trecute fara autorizatia de a vinde asigurari RCA timp de o luna. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a luat aceasta decizie dupa ce a constatat ca Astra a participat la licitatia pentru asigurarea parcului auto al Ministerului Apararii, care a avut loc pe 29 mai, cu preturi mai mici decat cele notificate Comisiei. In fiecare an, companiile de asigurari trebuie sa notifice CSA cu privire la tarifele minime pe care le vor practica la vanzarea asigurarilor RCA.
"Consiliul CSA a dispus totodata si sanctionarea cu avertisment scris a celorlalte societati participante la procedura de licitatie in cauza, respectiv Omniasig SA si Ardaf SA", spune CSA.
Reprezentantii Astra spun ca sanctiunea CSA reprezinta "un abuz deosebit de grav" si ca societatea a notificat Comisia cu privire la schimbarea tarifelor pentru parcuri auto, cu 30 de zile inainte de data notificarii acestora, potrivit legislatiei. Ei sustin ca in acest moment licitatia este suspendata si din cauza unei contestatii depuse de Omniasig, iar procesul nu poate fi reluat pana la clarificarea situatiei.
Decizia CSA va intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial. Daca acest lucru se va intampla inainte de solutionarea contestatiei depuse de Omniasig, Astra nu va putea elibera politele RCA pentru parcul auto al MApN, autorizatia companiei fiind suspendata. Valoarea contractului cu MApN nu a fost facuta publica. La licitatia de la sfarsitul anului trecut, in urma careia Astra a asigurat timp de o jumatate de an flota auto a Ministerului Apararii, prima incasata de companie a fost de 1,4 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO