Bănci și Asigurări

Aurelian Dochia, fost membru al CA al BRD: Cel mai periculos efect al fraudelor bancare este la nivelul credibilităţii sistemului

Aurelian Dochia, fost membru al CA al BRD. Foto Răzvan Lupică

Autor: Claudia Medrega

17.12.2012, 00:03 235

Fraudele din sistemul bancar sunt, probabil, cea mai mare "pierdere" pe care o suportă acest sector, cel mai periculos efect fiind la nivelul credibilităţii dincolo de bani despre care se vorbeşte, din care probabil o parte vor fi pierduţi, consideră Aurelian Dochia, analist economic, fost membru al consiliului de administraţie al BRD-SocGen până la sfârşitul anului 2010.

"Cred că cel mai important efect este la nivelul credibilităţii, într-un context în care oamenii au tot mai puţină încredere în multe instituţii. Se dezvoltă sentimente de dezamăgire şi cinism legate de corectitudinea sistemului. Este foarte rău, foarte periculos. Societatea nu poate funcţiona dacă nu există norme, valori comune împărtăşite, dacă nu mai există încredere. Sistemul bancar este foarte expus, întotdeauna. Aici sunt «gulerele albe», care întotdeaua au fost privilegiate şi bine plătite. Probabil sunt foarte invidiaţi de mulţi. Acum apar sentimente de nemulţumire, de injustiţie, de răzbunare", a declarat Dochia. În ceea ce priveşte stabilitatea sistemului bancar, Dochia consideră că nu va fi afectată pe termen scurt. Însă, dacă aceste fenomene continuă o perioadă mai mare, probabil se poate ajunge şi acolo.

"Sistemul bancar, sistemul financiar nu poate să fie ocolit sau înlocuit cu uşurinţă. Nu există o soluţie alternativă. Oamenii trebuie să se adapteze şi să trăiască cu el. Ar fi bine ca oamenii să înveţe să fie mult mai atenţi şi mai exigenţi. Există o falsă iluzie, care s-a creat în timp, că trebuie să existe cineva din exterior tot timpul, statul sau alte autorităţi, care să aibă grijă. Responsabilitatea individuală trebuie să fie pe primul plan." Dochia se declară neplăcut surprins de apariţia acestor fraude. "A fost o mare surprindere. Şi pe plan personal. Când auzi nume pe care nu le-ai fi crezut niciodată implicate în aşa ceva (...) Este o surpriză extraordinară, foarte neplăcută (...) simţi că îţi fuge pământul de sub picioare. Ce ai considerat foarte bine pus la punct şi foarte solid se dovedeşte că nu este aşa. Eu am avut tot timpul convingerea că se acordă o deosebită atenţie respectării normelor din bănci. Este greu pentru cineva din afară să îşi imagineze cât de detaliate, cât de minuţioase sunt normele băncilor. Sunt mii de pagini. Când ai trecut prin mii de pagini, prin scheme de organizare ce încearcă să prevadă astfel de evenimente... Sistemele de supraveghere par foarte bine puse la punct." Dochia apreciază că este clar că există o legătură între aceste fraude şi criza, dar nu se ştie direcţia acestei legături.

"Criza probabil a creat condiţiile pentru anumite persoane să creadă că se pot da astfel de lovituri. Dar problema de fond este de ce au apărut astfel de persoane. Nu au dus-o mai rău în criză. Creditele neperformante au crescut în contextul crizei. S-ar putea ca şi pe fondul acesta să fi apărut şi un număr mai mare de dosare frauduloase. Cei care au participat la astfel de scheme probabil au mers pe principiul că «unde merge mia merge şi suta»." Cel mai important factor este de partea cererii. "Odată cu criza au apărut firme şi persoane care nu-şi puteau desfăşura activitatea pe cale normală şi de-acolo s-a ajuns la sistemul bancar. Nu de la bănci au pornit aceste fraude. Nu există scheme puse la punct din interiorul băncilor în România. Au venit din afara sistemului. Băncile, ca de multe ori, fiind cu bani, sunt ţinte."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO